Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/rysiai/18834/visi-judriojo-rysio-operatoriai-bendrajam-pagalbos-centrui-teiks-skambinanciuju-numeriu-112-vietos-nustatymo-visoje-salyje-paslauga/spausdinti/

Visi judriojo ryšio operatoriai Bendrajam pagalbos centrui teiks skambinančiųjų numeriu 112 vietos nustatymo visoje šalyje paslaugą

Publikuota: 2009-09-03 06:42
Tematika: Telekomunikacijos
Inf. šaltinis: LR vidaus reikalų ministerija

Šią savaitę Europos Komisijai bus išsiųstas patvirtinimas, jog vietos nustatymo paslaugą Bendrajam pagalbos centrui teiks visi šalies judriojo ryšio operatoriai. Tai reiškia, kad Bendrasis pagalbos centras žinos visų šalies telefono ryšio abonentų, skambinančių numeriu 112, buvimo vietą visoje Lietuvos teritorijoje.

Tai paaiškėjo po įvykusio vidaus reikalų ministro Raimundo Palaičio susitikimo su telekomunikacijų bendrovių vadovais – „Omnitel“ prezidentu Antanu Zabuliu ir „Bitės“ generaliniu direktoriumi Fredu Hrenchuku.

„Labai dėkoju šių bendrovių vadovams už supratimą, kad šiandien ekonominių sunkumų slegiamai Lietuvai yra būtina verslo parama įgyvendinti mūsų įsipareigojimus Europos Sąjungai. Esame priversti ieškoti tarpinių sprendimų užtikrinti bendruoju pagalbos numeriu 112 skambinančių žmonių saugumą, kol numatyta Bendrojo pagalbos centro plėtra stringa dėl lėšų stygiaus“, - sakė ministras R. Palaitis. Pasak jo, kitų metų pavasarį Klaipėdoje turėtų pradėti veikti Bendrojo pagalbos centro padalinys, kuris bus aprūpintas visus Europos Sąjungos reikalavimus atitinkančia šiuolaikine įranga, leidžiančia skambutį priėmusiam operatoriui iš karto nustatyti skambinančiojo vietą, iš duomenų bazių surinkti reagavimui reikalingą informaciją ir perduoti ją atitinkamoms pagalbos tarnyboms – policijos pareigūnams, ugniagesiams gelbėtojams ar medikams.

Abi bendrovės vietos nustatymo paslaugą Bendrajam pagalbos centrui teikti pradės artimiausiu metu. Tokią paslaugą Bendrajam pagalbos centrui teikia ir bendrovė „Tele2“. Šis Vidaus reikalų ministerijos ir telekomunikacijų bendrovių susitarimas leis išvengti baudos, kuria dėl Universaliųjų paslaugų direktyvos nuostatų netinkamo vykdymo Lietuvai pagrasino Europos Komisija.

Anksčiau nustatyti buvimo vietą numeriu 112 ar kitais nacionaliniais pagalbos numeriais buvo galima tik skambinančiųjų (iš bet kurio judriojo ryšio tinklo) iš Vilniaus miesto ir Vilniaus rajono savivaldybių teritorijos.

„Nors skubių sprendimų imtasi siekiant išvengti ETT sankcijų, pirmiausia tai darome žmonių saugumui užtikrinti – kad kiekvienas, ištiktas nelaimės, net ir negalėdamas nustatyti tikslios savo buvimo vietos, laiku ir greitai sulauktų pagalbos“, - sakė ministras R. Palaitis.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!