Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/rysiai/1709/mobilieji-telefonai-itakoja-regejima/spausdinti/

Mobilieji telefonai įtakoja regėjimą

Publikuota: 2005-07-30 08:04
Tematika: Telekomunikacijos
Autorius: Aleksej Talan
Inf. šaltinis: 3DNews.Ru

Izraelyje buvo atliktas įdomus mikrobangų spinduliavimo įtakos organizmui tyrimas. Tyrimui naudojama medžiaga – jaučių lęšiukai.

Susidomėjimas spinduliavimo įtakos regėjimui atsirado dar Antrojo pasaulinio karo metu, kai daugelis radarų operatorių susirgo katarakta, tačiau tyrimai šia kryptimi buvo sustabdyti.

Lęšiukai 50 minučių buvo veikiami 1,1 GHz, 2,22 mW spinduliavimo. Viso atlikti 192 aprašyti ciklai, tarp kurių buvo 10 minučių pertraukos.

Audiniai dalinai sugeria mikrobangų spinduliavimą ir jis virsta šiluma, kuri sąlygoja pakitimus. Įdomu pažymėti, kad 2 kartus mažesnio galingumo spinduliavimas sukelia du kartus mažiau pakitimų.

Apatinėje nuotraukoje pavaizduotas spinduliavimu nepaveiktas lęšiukas, viršutinėje dešinėje – kuris liko be pakitimų. Matome, kad spinduliavimo paveiktoje medžiagoje atsirado pažeidimų. Tai yra įrodymas, kad mikrobangų spinduliavimas neigiamai veikia regėjimą.

Profesorius Levi Schachter, vykdęs tyrimą, pareiškė, kad kol kas anksti daryti globalias išvadas apie įrenginių, spinduliuojančių mikrobangas (pvz., mobiliųjų telefonų), kenksmingumą, tačiau akivaizdu, kad dalis pakitimų yra negrįžtami ir kaupiasi laikui bėgant.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!