Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/rysiai/11977/mobilusis-telefonas-atskleidzia-zmogaus-iprocius/spausdinti/

Mobilusis telefonas atskleidžia žmogaus įpročius

Publikuota: 2008-06-10 09:43
Tematika: Telekomunikacijos
Aut. teisės: ©Delfi.lt
Inf. šaltinis: Delfi.lt

Amerikiečių mokslininkai išanalizavo mobiliųjų telefonų vartotojų judėjimą ir nustatė, jog žmogaus elgesys visiškai priklauso nuo įpročių, praneša „Reuters“. Mokslininkai išsiaiškino, kad dauguma mūsų į darbą, mokyklą ir namus keliauja neįtikėtinai nuspėjamais maršrutais. „Nepaisant visų skirtumų, žmonės juda vienu ir tuo pačiu maršrutu“, - teigė Bostono universiteto profesorius.

Mokslininkai nustatė, kad dauguma žmonių juda labai nedideliais atstumais – maždaug 5-10 kilometrų per dieną. Be to, amerikiečių tyrėjų darbo rezultatai rodo, kad didžioji žmonių dalis vadovaujasi tikslia matematine formule, vadinamuoju „priklausomybės lygiu“.

Žmonių judėjimo schemos labai panašios tiek trumpiems, tiek ilgiems atstumams: paprastai žmonės kiekvieną kartą grįžta į tas pačias vietas, o tokių vietų nėra daug.

Mokslininkai ištyrė maždaug 100 tūkst. mobiliųjų telefonų vartotojų judėjimo ypatumus. Asmenys buvo pasirinkti atsitiktiniu būdu iš daugiau nei 6 mln. anoniminių mobiliųjų telefonų vartotojų.

Kiekvieną kartą tiriamiesiems skambinant ar išsiuntus trumpąją žinutę, buvo nustatoma ir užregistruojama signalą priėmusios stoties buvimo vieta. Į keliones didesniu nei tūkstantis kilometrų nebuvo atsižvelgiama.

Mokslininkai mano, kad šie duomenys bus naudingi planuojant miestus ir esant nepaprastoms situacijoms, pavyzdžiui, plintant epidemijai.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!