Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/rysiai/11752/es-uzdege-zalia-sviesa-mobilioms-palydovinio-rysio-paslaugoms/spausdinti/

ES uždegė žalią šviesą mobilioms palydovinio ryšio paslaugoms

Publikuota: 2008-05-23 15:38
Tematika: Telekomunikacijos
Inf. šaltinis: Balsas.lt

Europos Parlamentas pritarė pasiūlymui, reikalaujančiam užtikrinti, kad mobilios palydovinio ryšio paslaugos aprėptų mažiausiai 60 proc. kiekvienos ES šalies teritorijos ir kad jomis galėtų naudotis bent 50 proc. kiekvienos šalies gyventojų. Tik su tokia sąlyga mobiliųjų palydovinių paslaugų teikėjai galės gauti reikiamų radijo dažnių ruožą, skelbia „The Register“.

Europos Sąjungos šalis aprėpiančioms mobiliosioms palydovinio ryšio paslaugoms rezervuotas 1980 – 2010 MHz (į palydovą ) ir 2170 – 2200 MHz (iš palydovo) dažnių ruožas. Numatyta, kad būsimiems tokių paslaugų teikėjams nebus leista naudotis didesniu nei 15 MHz ruožu kiekviena krytimi, tai reiškia, kad tokias paslaugas galės teikti mažiausiai du operatoriai.

Tačiau nėra visiškai aišku, kas būtent vadinama mobiliosiomis palydovinio ryšio paslaugomis, pastebi „The Register“. Biuselyje manoma, kad tokios paslaugos „pagerins elektroninių ryšių paslaugų pasiekiamumą, spartą ir kokybę, ypač kaimo vietovėse“.

Jei šios paslaugos bus teikiamos naudojant geostacionarius Žemės palydovus, dėl vėlinimo siunčiant signalą į 35 000 kilometrų aukštį ir jį priiminėjant dauguma dabartinių interneto paslaugų bus neįmanoma naudotis, pastebi leidinys. Žemesnėse orbitose esantys palydovai galėtų išspręsti šią problemą, tačiau tokiu atveju jų reikėtų daugiau, be to, tai kainuotų brangiau, nes palydovus reikės dažniau keisti.

ES kuria planus naudoti vadinamuosius mikropalydovus – iki 100 kg sveriančius kosminius aparatus, kurių iškėlimas į orbitą kainuoja kur kas pigiau. Tokiu atveju galimybė juos naudoti ryšiui su mobiliaisiais vartotojų prietaisais atrodytų praktiškesnė, tačiau abejojama, kad dėl konkurencijos su antžeminio ryšio operatoriais tokios paslaugos būtų patrauklios.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!