Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/rysiai/1003/ibm-sprendimas-leis-jungtiniu-arabu-emyratu-keliuose-sumazinti-avaringuma/spausdinti/

IBM sprendimas leis Jungtinių Arabų Emyratų keliuose sumažinti avaringumą

Publikuota: 2005-04-21 10:25
Tematika: Telekomunikacijos
Inf. šaltinis: IBM Lietuva, UAB

Viena didžiausių pasaulyje informacinių technologijų bendrovė IBM ir Jungtinių Arabų Emyratų technologijų ir tyrimų organizacija pasirašė sandėrį už 125 mln. JAV dolerių. Tai didžiausias sandėris telekomunikacijų ir informacinių technologijų rinkos istorijoje. Per ketverius metus IBM inžinieriai ir verslo konsultantai sukurs ir įdiegs sistemą, kuri iš esmės pakeis esamą padėtį Jungtinių Arabų Emyratų keliuose, kadangi eismo saugumas šioje šalyje yra vienas prasčiausių visame pasaulyje.

Jungtiniuose Arabų Emyratuose (toliau - JAE) yra 2 mln. vairuotojų. Keliuose kas dvi valandas yra sužalojamas, o kas penkiolika valandų žūva vienas eismo dalyvis. IBM specialistų užduotis - sumažinti avaringumą JAE keliuose. Tam reikės dešimtyje tūkstančių įvairių tipų automobiliuose įrengti specialiai sukurtus ir pritaikytus telematinius įrenginius, kurie padės stebėti pavojingą arba permainingą vairavimą, o atitinkamos instancijos galės iš anksto numatyti pavojų ir greitai reaguoti į greitkeliuose iškilusias problemas. JAE taikomųjų tyrimų centras CERT Telematics įsitikinęs, kad telematinis įrenginys leis ženkliai sumažinti pažeidimų ir avarijų skaičių; operatyviau gauti duomenis apie transporto kamščius ar avarijas bei padės valdyti eismo srautus.

Prietaisas primena lėktuvuose įmontuotas vadinamąsias „juodąsias dėžes”. Naująjį telematinį įrenginį sudaro galingi IBM mikroprocesoriai, sujungti su pažangiu GPS sistemos palydovu. GPS (Global Positioning System) – tai visuotinė padėties nustatymo sistema, apimanti 24 Žemės palydovus. Visą parą šie palydovai nuolat transliuoja aukšto dažnio radijo signalus su tiksliais palydovo vietos ir laiko duomenimis ir kiekvienam, turinčiam GPS imtuvą, sudaro sąlygas nustatyti savo padėtį bet kurioje žemės vietoje.

Sistemos fiksuojami duomenys bevieliu tinklu bus perduodami JAE Aukštojo mokslo ir mokslo tyrimų ministerijai. Įrenginys gali stebėti ir fiksuoti transporto priemonių greitį ir jį lyginti su nustatyto greičio apribojimais konkrečiose gatvėse. Jeigu vairuotojas viršija greitį, įrenginys tuojau pat atsiunčia į automobilį įspėjamąjį pranešimą. Įrenginys naudos GPS, GPRS ir Bluetooth technologijas, be to, jame bus ir apdovanojimą pelniusi IBM kalbos programinė įranga Via Voice.

On Demand verslo koncepcija

Didžiausia informacinių technologijų bendrovė IBM šiuo pavyzdžiu tik dar kartą įrodo, kad klientams neparduoda techninės, programinės įrangos ar paslaugų. IBM siūlo On Demand Business (verslo pagal poreikį) strategiją. Taip klientams padedama iš esmės apgalvoti savo verslo kryptis ir strategijas įvairiais aspektais: nuo finansų iki paslaugų vartotojams, naudojant tyrimus ir eksperimentus, verslo konsultacijas ar technologijų auditą. Ši On Demand sutartis leis naujai pažvelgti į viso pasaulio miestų ir šalių kelių eismo valdymo kontrolę.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!