Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/9778/nauja-apsaugos-sistema-imituoja-biciu-elgesi/spausdinti/

Nauja apsaugos sistema imituoja bičių elgesį

Publikuota: 2007-11-09 10:26
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: Critical Security

Britų mokslininkai pristatė naują apsaugos technologijos modelį, kuris ateityje galėtų būti panaudotas decentralizuotų kompiuterinių tinklų apsaugai užtikrinti. Priešingai nei įprastuose centralizuotuose tinkluose, kurių darbą valdo vienas ar keli serveriai, decentralizuotuose tinkluose nėra išskirtinių serverių, o kiekvienas mazgas atlieka tiek mazgo tiek ir serverio funkcijas. Tokia organizacija leidžia išlaikyti tinklo darbingumą esant bet kokiam prieinamų mazgų kiekiui ar deriniui.

Tačiau decentralizuotuose tinkluose įsilaužėlių kompromituoti mazgai gali kelti grėsmę visai tinklo infrastruktūrai. Todėl šiuo metu yra reikalinga efektyvi tokių mazgų išaiškinimo ir atjungimo sistema. Vienas iš būdų tai realizuoti yra taip vadinamas „balsavimo“ principas, kai grupė mazgų nusprendžia ar reikia ignoruoti įtartiną kompiuterį. Šio metodo trūkumas yra toks, kad kenksmingi mazgai teoriškai gali balsuoti prieš kompiuterius, nekeliančius grėsmės. O ir galutinio sprendimo priėmimui reikia nemažai laiko.

Mokslininkų komanda iš Kembridžo universiteto pasiūlė alternatyvią saugumo užtikrinimo metodiką. Šios sistemos veikimo principas yra pasiskolintas iš gamtos, o būtent - iš bičių. Šie vabzdžiai, pajutę grėsmę, yra pasiruošę pasiaukoti vardan to, kad būtų išgelbėtas spiečius. Analogiškai, mokslininkai siūlo naudoti sistemą, kuri pajutusi galimą kenksmingo mazgo veiklą, į tinklą pasiunčia pranešimus apie savo bei kenksmingo mazgo darbo nutraukimą.

Naujas priėjimas, mokslininkų manymu, leis išspręsti iškart keletą problemų. Visų pirma, atkrenta balsavimo poreikis - taip sutaupomas laikas. O kita vertus, kenksmingam mazgui neapsimokės atakuoti nekenksmingo mazgo, kadangi tokiu atveju jis ir pats bus atjungtas nuo tinklo.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!