Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/944/2008-aisiais-telefonu-kalbesime-tyledami/spausdinti/

2008-aisiais telefonu kalbėsime... tylėdami

Publikuota: 2005-04-13 09:24
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: el. paštas eLIBRARY

Karinių technikų dėka šis socialinis fenomenas gali tapti tikrove. Mokslinių tyrimų agentūra prie JAV Gynybos departamento - DARPA - įgyvendina projektą, pavadintą „Kalbos iššifravimas“. Juo mėginama pakeisti standartinius mikrofonus neakustiniais davikliais, galinčiais suprasti kalbą iš nervinių impulsų ir kalbančiojo raumenų judėjimo, o ne iš tariamo garso.

Viena sistema paremta davikliu, kuris nešiojamas apsivijus apie kaklą. Jis vadinamas „Nustatoma elektroninė rezonatorinė apykaklė“ (TERC). Apykaklė jautriai reaguoja į kiekvieną balso stygų judesį. Tokiu būdu ji gali „įgarsinti“ begarsę kalbą. DARPA taip pat tęsia tyrimus, kuriuos pradėjo NASA laboratorija. Šio tyrimo metu ant kaklo uždedami elektrodai, vadinami elektromiografiniais davikliais, kurie kalbos proceso metu fiksuoja impedanso pakitimus. Nervinis tinklas duomenis apdoroja ir atpažįsta kalbos formas - atskiria pavienius žodžius. Be to, davikliai gali atpažinti ir subvokalinę bei begarsę kalbą.

Pirmiausia DARPA sukūrė savo sistemą kariams, kurie karinių veiksmų metu dėl mašinų gausmo bei kovos veiksmų triukšmo negali išgirsti pasakytų žodžių ar atskirti komandos, ir narams, drbantiems dideliame gylyje. Bet artėja ta diena, kai visa civilizuota žmonija galės pasinaudoti šia karių technika. Projekto dalyvių teigimu, tai gali įvykti jau 2008-aisiais.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!