Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/91097/inzinieriai-sukure-ismaniuosius-drabuzius-kurie-palengvins-zmoniu-gyvenima/spausdinti/

Inžinieriai sukūrė išmaniuosius drabužius, kurie palengvins žmonių gyvenimą

Publikuota: 2024-04-02 12:35
Tematika: Mokslo naujienos
Aut. teisės: ©MoksloTaskas.lt
Inf. šaltinis: MoksloTaskas.lt

Singapūro technikos universiteto mokslininkai sukūrė itin plonus puslaidininkinius pluoštus, kurie galėtų būti naudojami kuriant išmaniųjų drabužių audinius.

Inžinieriams pavyko sukurti labai ilgus itin plonus puslaidininkinius pluoštus, kuriuos galima įausti į audinį ir sukurti elektroninius drabužius. Tokie drabužiai dėl audinio savybių gali aptikti visą matomos šviesos diapazoną – nuo ultravioletinės iki infraraudonosios – ir patikimai perduoti iki 350 kilohercų dažnio signalus.

@NTUsg
@NTUsg

Tuo pačiu puslaidininkiniai pluoštai yra 30 kartų stipresni už įprastus pluoštus, o iš jų sukurtas audinys gali atlaikyti 10 skalbimų ir beveik nepraranda savo savybių.

Mokslininkai pristatė du drabužių, pagamintų iš labai ilgų itin plonų puslaidininkinių pluoštų, prototipus – kepurę ir marškinius. Šie daiktai galėtų padėti regėjimo negalią turintiems žmonėms saugiai pereiti per kelią: jie priima šviesoforo signalus ir siunčia juos į išmanųjį telefoną. Arba gali priimti signalus ir siųsti juos į ausines; tokie daiktai gali būti naudojami muziejuose ir meno galerijose informacijai iš gido gauti.

Toks audinys taip pat gali veikti kaip jutiklis, nustatantis širdies ritmą fizinio aktyvumo metu. Naujas puslaidininkinių skaidulų kūrimo metodas gali būti taikomas gamyboje.

Puslaidininkiniai pluoštai yra suderinami su tekstilės pramonės įranga, todėl nebus sunku masiškai kurti išmaniuosius drabužius.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!