Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/91093/uzfiksuota-naujai-besiformuojanti-i-saule-panasi-zvaigzde/spausdinti/

Užfiksuota naujai besiformuojanti, į Saulę panaši žvaigždė

Publikuota: 2024-04-02 07:02
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: LRT.lt

Iš naujai besiformuojančios žvaigždės kokono išsiveržia purslai ir skrieja per erdvę, skrosdami spindinčių dujų ir dulkių miglą, – tai nauja NASA Hubble‘io kosminio teleskopo nuotrauka, kurią pristato NASA.

Žvaigždžių sistema FS Tau / NASA, EKA, K. Stapelfeldt, G. Kober
Žvaigždžių sistema FS Tau / NASA, EKA, K. Stapelfeldt, G. Kober

FS Tau yra kelių žvaigždžių sistema, kurią sudaro FS Tau A – ryškus į žvaigždę panašus objektas ties nuotraukos viduriu – ir FS Tau B – ryškus objektas toli dešinėje, kurį užstoja tamsi vertikali dulkių juosta. Abu dangaus kūnus supa švelniai apšviestos žvaigždžių dujos ir dulkės.

Sistemos amžius tik apie 2,8 mln. metų, tad tai yra labai jauna žvaigždžių sistema. Mūsų Saulė, priešingai, yra maždaug 4,6 mlrd. metų senumo.

FS Tau B yra naujai besiformuojanti žvaigždė, arba protožvaigždė, apsupta protoplanetinio disko – blyno formos dulkių ir dujų sankaupos, likusios po žvaigždės formavimosi. Šios dulkės ir dujos ilgainiui susijungs ir sudarys planetas.

Tikėtina, kad FS Tau B pradeda virsti vandeniline žvaigžde, panašia į mūsų Saulę.

Pati FS Tau A yra dvinarė sistema, sudaryta iš dviejų viena aplink kitą skriejančių žvaigždžių.

Yra žinoma, kad protožvaigždės išmeta greitai judančius, stulpelius primenančius įelektrintos medžiagos srautus, o FS Tau B yra puikus šio reiškinio pavyzdys. Protožvaigždė yra neįprastos srovės, kuri čia matoma mėlyna spalva, šaltinis.

FS Tau priklauso Tauro-Vežėjo regionui, sudarytam iš tamsių molekulinių debesų, kuriuose yra daug naujai besiformuojančių ir jaunų žvaigždžių. Jis yra maždaug už 450 šviesmečių nuo mūsų, Tauro ir Vežėjo žvaigždynuose.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!