Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/90994/nasa-savanoriai-atrado-15-retu-asteroidu-ir-paneige-ankstesnes-prielaidas-apie-saules-sistema/spausdinti/

NASA savanoriai atrado 15 retų asteroidų ir paneigė ankstesnes prielaidas apie Saulės sistemą

Publikuota: 2024-03-22 18:45
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: LRT.lt

Kai kurie ypatingi asteroidai yra aktyvūs – jie turi kometų uodegas arba dujų ir dulkių apvalkalus. NASA aktyviųjų asteroidų projektas paskelbė, kad penkiolikoje asteroidų aptiktas aktyvumas, kuris meta iššūkį įprastinei išminčiai apie Saulės sistemą.

Kad surastų šiuos penkiolika retų objektų, daugiau nei 8000 savanorių peržiūrėjo 430 000 nuotraukų, gautų iš Čilėje esančio Viktoro M. Blanco teleskopo „Dark Energy Camera“ (DECam). Straipsnyje apie rezultatus, dabar paskelbtame žurnale „Astronomical Journal“, tarp bendraautorių yra devyni savanoriai.

„Tokiam astronomui mėgėjui kaip aš tai – svajonės išsipildymas“ – sakė savanoris Virgilio Gonano iš Udinės (Italija).

Tyrinėdami šiuos retus aktyvius asteroidus mokslininkai sužino apie Saulės sistemos formavimąsi ir evoliuciją, įskaitant vandens atsiradimą Žemėje. Šie objektai taip pat gali padėti ateityje tyrinėti kosmosą, nes tas patys ledas, dėl kurio susidaro kometų uodegos, gali ateityje aprūpinti raketas energija arba kvėpuojamu oru.

„Pasakyti, kad šis projektas tapo svarbia mano gyvenimo dalimi, būtų per maža, – sakė savanorė Tiffany Shaw-Diaz iš Deitono, Ohajo valstijos. – Kiekvieną dieną nekantriai laukiu, kada galėsiu klasifikuoti objektus, jei tik leis laikas ar sveikata, ir man didžiulė garbė nuolat dirbti su tokiais gerbiamais mokslininkais.“

Tyrimas: https://iopscience.iop.org/article/10.3847/1538-3881/ad1de2.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!