Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/90975/hubble-io-teleskopas-uzfiksavo-neiprasta-spiraline-galaktika/spausdinti/

Hubble`io teleskopas užfiksavo neįprastą spiralinę galaktiką

Publikuota: 2024-03-21 16:27
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: LRT.lt

Šioje NASA ir Europos kosmoso agentūros (EKA) Hubble`io kosminio teleskopo nuotraukoje matoma NGC 4423 – galaktika, esanti maždaug už 55 mln. šviesmečių nuo mūsų, Mergelės žvaigždyne. Įamžinta NGC 4423 atrodo gana netaisyklingos, pailgos formos, todėl gali būti gana netikėta sužinoti, kad iš tikrųjų tai yra spiralinė galaktika, rašo EKA.

NGC 4423 galaktika / EKA / Hubble ir NASA, M. Sun nuotr.
NGC 4423 galaktika / EKA / Hubble ir NASA, M. Sun nuotr.

Žinodami, kad užfiksuota galaktika iš tiesų priklauso spiralinių galaktikų šeimai, galime įžvelgti tankesnį centrinį galaktikos iškilimą ir ne tokį tankų aplinkinį diską (dalį, kurio sudaro spiralinės atšakos).

Visgi, jei į NGC 4423 žiūrėtume iš priekio, ji būtų panaši į formą, kuri mums labiausiai asocijuojasi su spiralinėmis galaktikomis: įspūdingos išgaubtos rankos, besidriekiančios nuo šviesaus centro, persipynusios su blankesnėmis, tamsesnėmis ir mažiau žvaigždžių apgyvendintomis sritimis. Deja, stebėdami dangų esame suvaržyti santykinės padėties tarp Žemės ir stebimų objektų.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!