Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/90680/naujoje-hubble-io-nuotraukoje-iamzintas-netoli-zemes-esantis-zvaigzdziu-formavimosi-regionas/spausdinti/

Naujoje Hubble'io nuotraukoje įamžintas netoli Žemės esantis žvaigždžių formavimosi regionas

Publikuota: 2024-02-27 09:25
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: LRT.lt

Naujoje spalvingoje Hubble'io kosminio teleskopo nuotraukoje matomas palyginti arti Žemės esantis žvaigždžių formavimosi regionas, žinomas kaip IRAS 16562-3959. Jis yra mūsų galaktikoje – Paukščių take, už maždaug 5900 šviesmečių nuo Žemės, skelbia NASA.

Žvaigždžių formavimosi regionas IRAS 16562-3959 / EKA / Hubble ir NASA, R. Fedriani, J. Tan nuotr.
Žvaigždžių formavimosi regionas IRAS 16562-3959 / EKA / Hubble ir NASA, R. Fedriani, J. Tan nuotr.

Šią nuotrauką sudaro stebėjimai, atlikti Hubble'io plačiakampės kameros Nr. 3. Detalūs spalviniai niuansai yra keturių atskirų filtrų rezultatas.

Nuotraukos centre greičiausiai yra žvaigždė, kurios masė maždaug 30 kartų didesnė už mūsų Saulės masę ir kuri dar tik formuojasi. Šešėliniai debesys atrodo tamsūs, nes juose yra daug šviesą užstojančių dulkių, blokuojančių artimojo infraraudonojo spektro bangų ilgio šviesą, kurią stebėjo Hubble'io teleksopas.

Tačiau artimojo infraraudonojo spektro šviesa sklinda iš dviejų pusių – viršutinės kairės ir apatinės dešinės – kur galingas masyvios protožvaigždės srautas išsklaidė dulkes.

Daugiabangiai vaizdai, tokie kaip šis neįtikėtinas Hubble'io vaizdas, padeda geriau suprasti, kaip susiformuoja masyviausios ir ryškiausios mūsų galaktikos žvaigždės.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!