Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/87453/galimas-proverzis-kosmoso-kelioniu-srityje-dirbtinai-sukelta-hibernacija/spausdinti/

Galimas proveržis kosmoso kelionių srityje – dirbtinai sukelta hibernacija

Publikuota: 2023-06-03 17:30
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: LRT.lt

Mokslinės fantastikos kūriniuose kosminės įgulos dažnai išvengia nuobodulio ir nepatogumų, susijusių su tolimomis kosminėmis kelionėmis, nes jų sąmoninga veikla būna kuriam laikui sustabdoma. Dabar prie šio tikslo priartėta, kai mokslininkai įrodė, kad graužikus galima dirbtinai užmigdyti ultragarso impulsais, rašo „The Guardian“.

Galimas proveržis kosmoso kelionių srityje – dirbtinai sukelta hibernacija
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Ši pažanga laikoma svarbia, nes metodas suveikė su žiurkėmis – gyvūnais, kurie natūraliai nemiega žiemos miegu. Tai leidžia manyti, kad ir žmonių smegenyse gali būti išlikusi žiemos miego grandinė, kurią būtų galima dirbtinai aktyvuoti.

„Jei tai būtų įmanoma pritaikyti žmonėms, galėtume įsivaizduoti astronautus, dėvinčius į šalmą panašų prietaisą, skirtą hipotermijos ir hipometabolizmo būklei sukelti“, – sakė darbui vadovavęs Vašingtono universiteto Sent Luise docentas Hongas Chenas.

Komanda pirmiausia nustatė specifinę neuronų grupę gilioje smegenų srityje, kuri, kaip nustatyta, dalyvauja reguliuojant kūno temperatūrą ir medžiagų apykaitą žiemos miego metu. Jie įrodė, kad šiuos neuronus galima dirbtinai aktyvuoti naudojant ultragarsą, neinvaziniu būdu perduodamą per šalmą.

Stimuliuojant neuronus, pelių kūno temperatūra maždaug vienai valandai nukrisdavo apie 3 laipsnius. Be to, pelių medžiagų apykaita pasikeitė: jos nenaudojo kartu ir angliavandenių, ir riebalų energijai gauti, o eikvojo tik riebalus – tai yra pagrindinis letargo požymis. Be to, jų širdies ritmas sumažėjo apie 47 proc., ir visa tai vyko kambario temperatūroje.

Mokslininkai taip pat sukūrė automatinę uždaro ciklo grįžtamojo ryšio sistemą, kuri ultragarso impulsais palaikė pelėms sukeltą letargo būseną, jei jos rodė galimus atšilimo požymius. Tai leido peles išlaikyti 33 laipsnių temperatūroje, į žiemos miegą panašioje būsenoje 24 valandas. Išjungus ultragarso sistemą, jos vėl pabusdavo.

Žurnale „Nature Metabolism“ aprašyti eksperimentai parodė, kad tas pats prietaisas veikė ir su žiurkėmis, kurių kūno temperatūra, nukreipus į tą pačią smegenų sritį, sumažėjo 1 laipsniu. H. Chenas teigė, kad rezultatas buvo „stebinantis ir įkvepiantis“, todėl komanda planuoja išbandyti šį metodą su didesniais gyvūnais.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!