Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/87363/smegenu-ir-stuburo-implantas-suteike-galimybe-paralyziuotam-vyrui-vel-vaikscioti/spausdinti/

Smegenų ir stuburo implantas suteikė galimybę paralyžiuotam vyrui vėl vaikščioti

Publikuota: 2023-05-29 09:24
Tematika: Mokslo naujienos
Aut. teisės: ©15min, UAB
Inf. šaltinis: 15min.lt

Po daugiau nei dešimtmečio paralyžiuotam vyrui pavyko atsistoti ir vaikščioti dėka novatoriškų tyrimų. Gydytojai implantavo prietaisą, kuris nuskaito jo smegenų bangas ir siunčia nurodymus stuburui judinti reikiamus raumenis, praneša „The Guardian“.

Daugiau nei dešimtmetį paralyžuotas vyras vėl vaikšto dėka implanto / „YouTube“/ekrano nuotr.
Daugiau nei dešimtmetį paralyžuotas vyras vėl vaikšto dėka implanto / „YouTube“/ekrano nuotr.

40 metų Gertui-Janui Oskamui buvo sakoma, kad jis niekada nebevaikščios po to, kai 2011 m. važinėdamas dviračiu susilaužė kaklą per eismo įvykį Kinijoje. Tačiau po sėkmingos operacijos vyras lipa laiptais ir nueina daugiau kaip 100 metrų.

„Prieš kelis mėnesius pirmą kartą po 10 metų galėjau atsistoti ir išgerti alaus su draugais“, – sakė vyras, kilęs iš Nyderlandų, – „Tai buvo gana šaunu. Noriu tai naudoti kasdieniame gyvenime.“

Šveicarijos neuromokslininkų grupė jau seniai vykdo programą, skirtą smegenų ir mašinų sąsajoms, padedančioms įveikti paralyžių, kurti. Naujausias jų pasiekimas – „Skaitmeninis tiltas“, belaidžiais signalais sujungiantis smegenis su raumenimis, kurie tampa nenaudingi nutrūkus nugaros smegenų nervams.

Ankstesniame bandyme G. J. Oskamas išbandė sistemą, kuri atkūrė ritmiškus ėjimo žingsnius, siųsdama signalus iš kompiuterio į jo nugaros smegenis. Nors prietaisas padėjo jam žengti kelis žingsnius vienu metu, judesiai buvo gana robotiški.

Naujausiam atnaujinimui Lozanos universitetinės ligoninės neurochirurgė profesorė Jocelyne Bloch G. J. Oskamo smegenyse įtaisė elektrodus, kurie fiksuoja nervinį aktyvumą, kai vyras bando judinti kojas. Rodmenis apdoroja algoritmas, kuris juos paverčia impulsais, siunčiamais į kitus elektrodus, esančius jo stubure. Impulsai suaktyvina stuburo nervus ir „įjungia“ raumenis, kad šie atliktų norimą judesį.

„Mums pavyko atkurti ryšį tarp galvos smegenų ir nugaros smegenų srities, valdančios kojų judesius, naudojant skaitmeninį tiltą“, – sakė Šveicarijos federalinio technologijų instituto Lozanoje profesorius Grégoire'as Courtine'as. Jis teigė, kad sistema gali „fiksuoti mintis ir paversti jas nugaros smegenų stimuliacija, kad būtų atkurti savanoriški kojų judesiai“.

Prietaisas nesukuria greitų, sklandžių žingsnių, tačiau G. J. Oskamas sakė, kad „Nature“ aprašytas implantas leidžia atlikti natūralesnius judesius nei anksčiau.

Atrodo, kad šis prietaisas taip pat skatina reabilitacijos procesą. Po daugiau nei 40 treniruočių su implantu G. J. Oskamas, kuriam nenutrūko visi stuburo nervai, atgavo tam tikrą kojų kontrolę, net kai prietaisas buvo išjungtas. Tyrėjai mano, kad smegenų ir stuburo sujungimas padeda atsinaujinti stuburo nervams ir taip atgauti dalį paciento prarastos kontrolės.

Nors šis darbas dar tik pradedamas, mokslininkai tikisi, kad ateityje miniatiūriniai prietaisai padės insulto ištiktiems pacientams ir paralyžiuotiems žmonėms vaikščioti, judinti rankas ir plaštakas bei valdyti kitas funkcijas, pavyzdžiui, šlapimo pūslę, kuri dažnai nukenčia dėl nugaros smegenų pažeidimų.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!