Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/87184/netiketas-vaizdas-marse-atrodo-kaip-nezemiska-knyga/spausdinti/

Netikėtas vaizdas Marse: atrodo kaip nežemiška knyga

Publikuota: 2023-05-15 16:18
Tematika: Mokslo naujienos
Aut. teisės: ©15min, UAB
Inf. šaltinis: 15min.lt

NASA roveris „Curiosity“ nufotografavo intriguojančią mažytę Marso uolieną, kuri stebėtinai panaši į suakmenėjusią knygą, praneša „Live Science“.

Pasak NASA, marsaeigis užfiksavo į knygą panašią uolieną balandžio 15 d. – 3800-ąją marsietiškąją misijos dieną – naudodamas ant roboto rankos galo esantį „Mars Hand Lens Imager“ (MAHLI). Raudona uola atrodo kaip dvi atverstos knygos pusės su vienu puslapiu, kuris įpusėjus vertimui sustingo.

Marse aptikta uoliena, panaši į knygą / NASA/JPL-Caltech/MSSS
Marse aptikta uoliena, panaši į knygą / NASA/JPL-Caltech/MSSS

Uoliena gali būti šiek tiek panaši į knygą, tačiau ji yra daug mažesnė. Pasak NASA, suakmenėjusio puslapio skersmuo iš tikrųjų yra vos 2,5 cm.

„Neįprastų formų uolienos Marse yra dažnos“, – rašė NASA atstovai.

Keistos formos uolienos susidarė iš mineralų, kuriuos paliko senovinis vanduo. Kadaise šie mineralai būtų buvę palaidoti po minkštesnėmis nuosėdomis, tačiau milijardus metų trukusi erozija tam sutrukdė.

Tai – tikrai ne pirmoji iliuzija, pastebėta Marso paviršiuje. Įvairiais laikais žmonės yra pranešę, kad Raudonosios planetos paviršiuje yra radę visko – nuo kanalų iki baisių humanoidų veidų ir ateivių marsaeigių bazių, tačiau kiekvienas pastebėjimas buvo kruopščiai paneigtas.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!