Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/86290/kiek-dabar-valandu-menulyje-europos-kosmoso-agentura-ragina-ivesti-menulio-laika/spausdinti/

Kiek dabar valandų Mėnulyje? Europos kosmoso agentūra ragina įvesti „Mėnulio laiką“

Publikuota: 2023-03-03 11:34
Tematika: Mokslo naujienos
Aut. teisės: ©15min, UAB
Inf. šaltinis: 15min.lt

Žmonijai vėl planuojant sugrįžti į Mėnulį, kyla įdomių naujų praktinių aspektų – Europos kosmoso agentūra (ESA) norėtų, kad Mėnulis turėtų savo laiko zoną, rašo ABCnews.com.

Kiek dabar valandų Mėnulyje? Europos kosmoso agentūra ragina įvesti „Mėnulio laiką“
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Šią savaitę agentūra pranešė, kad su kosmosu susijusios organizacijos visame pasaulyje svarsto, kaip geriausiai nustatyti laiką Mėnulyje. Ši idėja kilo per praėjusių metų pabaigoje Nyderlanduose vykusį susitikimą, kurio dalyviai sutarė, kad reikia skubiai nustatyti „bendrą Mėnulio atskaitos laiką“.

„Dabar pradedamos bendros tarptautinės pastangos, kad tai būtų pasiekta“, – sakė ESA navigacijos sistemų inžinierius Pietro Giordano, kurį cituoja JAV portalas ABCnews.com.

Kol kas Mėnulio misijos vykdomos pagal erdvėlaivį valdančios šalies laiką. ESA atstovai teigė, kad tarptautiniu mastu pripažinta Mėnulio laiko juosta palengvintų darbą visiems, ypač kai vis daugiau šalių ir net privačių bendrovių mąsto apie skrydžius į Mėnulį, o NASA jau netrukus ten ruošiasi ten siųsti astronautus.

Aplink žemės orbitą skriejančioje Tarptautinėje kosminėje stotyje (TKS) naudojamas vadinamasis pasaulinis koordinuotąsis laikas (angl. Coordinated Universal Time, UTC), dar kartais vadinamas Grinvičo laiku.

Jis yra toks pat, koks ir Jungtinėje Karalystėje, o nuo Lietuvos skiriasi dviem valandomis.

Mėnulio laikas turės būti praktiškas ten esantiems astronautams, pažymėjo ESA atstovas Bernhardas Hufenbachas.

„Tai bus nemenkas iššūkis, nes kiekviena diena truks net 29,5 Žemės dienos. Tačiau sukūrę veikiančią laiko sistemą Mėnuliui, galime tęsti ir kitų planetų atžvilgiu“, – pareiškime sakė B. Hufenbachas.

Pirmąjį skrydį į Mėnulį su astronautais po daugiau nei pusės amžiaus NASA planuoja 2024 m., o nusileidimą Mėnulyje – jau 2025 m, rašo ABCnews.com.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!