Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/85957/milziniskoje-laboratorijoje-isbandomi-ateities-namai/spausdinti/

Milžiniškoje laboratorijoje išbandomi ateities namai

Publikuota: 2023-02-01 07:02
Tematika: Mokslo naujienos
Autorius: Aurimas Piečiukaitis
Inf. šaltinis: LRT.lt

Stichijoms dėl klimato kaitos nuožmėjant, britų tyrėjai aiškinasi, kaip didinti pastatų atsparumą bei mažinti taršą. Eksperimentus jie atlieka laboratorijoje, kur telpa visi metų laikai.

Milžiniškoje laboratorijoje išbandomi ateities namai / LRT stop kadras
Milžiniškoje laboratorijoje išbandomi ateities namai / LRT stop kadras

Už lango spaudžia šaltukas. O netrukus prasideda stipri pūga, išauga pusnys. Bet tokia žiema dirbtinė – sukurta britų tyrėjų iš Salfordo universiteto. Tirti, kaip namai atlaiko speigą ir snygį, jie gali net kai lauke orai rudeniški.

„Jei tikrai nori suprasti, koks yra namo energetinis efektyvumas, įprastai tenka laukti tinkamų orų eksperimentuoti. O šiuo atveju, orų sąlygas tyrimui diktuojame patys. Taigi dvejų metų eksperimentą galime atlikti per kelias savaites“, – sako Salfordo universiteto profesorius Willas Swanas.

Tokioje laboratorijoje, kainavusioje 18 milijonų eurų, mokslininkai gali simuliuoti ir 20 laipsnių siekiantį šaltį ir 40 laipsnių kaitrą. Taip pat vėją ar saulės radiaciją. O jutikliai fiksuoja, kaip į besikeičiančias sąlygas reaguoja svarbiausios pastato sistemos.

„Įvairiausiai eksperimentuojame. Tikriname duris, langus, izoliaciją, medžiagas, nuo šildymo ir kondicionavimo ar ventiliacijos sistemų, kurias naudojame namuose“, – teigia Salfordo universiteto profesorius.

Eksperimentiniuose namuose laikinai apsigyvens ir savanoriai, kad tyrimai būtų kuo patikimesni. Jie išbandys ir mokslininkų kuriamus išmanesnius namų valdymo sprendimus.

„Šiame name išbandome technologijas, leisiančias valdyti gyvenamuosius namus. Tą galėtumėte daryti tiesiog prisijungę prie vienos platformos. Tai panašu į „Alexa“, tik valdo energijos sistemą“, – teigia kompanijos „Saint Gobain“ technikos direktorius Tomas Coxas.

Bet svarbiausia, kad tokia laboratorija padeda architektams kurti tvaresnius, mažiau energijos naudojančius, tad ir gyventojams pigesnius pastatus.

„Mūsų ir partnerių eksperimentų tikslas – suprasti, kaip Jungtinėje Karalystėje galėtume kurti neteršiančius namus“, – sako Salfordo universiteto profesorius W. Swanas.

Tačiau išbandymu tampa ne tik mažiau teršiantys namai, bet ir galintys atlaikyti ekstremalias orų sąlygas, kai dėl klimato kaitos jos tik dažnėja ir aštrėja.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!