Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/85954/garmin-bendradarbiaudama-su-leideno-universitetu-tyrineja-galimybes-numatyti-depresija/spausdinti/

„Garmin“, bendradarbiaudama su Leideno universitetu, tyrinėja galimybes numatyti depresiją

Publikuota: 2023-01-31 13:17
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Jei būtų galima iš anksto numatyti ir perspėti žmogų apie galimą depresiją taip, kaip galime numatyti blogus orus? Leideno universiteto mokslininkai atlieka tyrimą, kurio metu stebimi įvairūs dalyvių duomenys, padedantys nustatyti ankstyvus depresijos epizodų požymius ir paskatinti ankstyvą individualią prevenciją. Tai vienas pirmųjų tyrimų pasaulyje, kurio metu daugiausia dėmesio skiriama kasdieniam studentų gyvenimui, kaip duomenų rinkimo priemones naudojant išmaniuosius telefonus ir „Garmin“ apyrankes.

Depresija yra plačiai paplitusi ir žmogų išsekinanti liga. Atsižvelgiant į tai, kad tik 50 % pacientų per pirmąjį gydymo laikotarpį pajunta pagerėjimą, ekspertai yra vienos nuomonės – profilaktika veiksmingiausiai palengvina depresijos, kaip visuotinės ligos, naštą. WARN-D 5 metų tyrimo projekto, kuriam vadovauja Leideno universiteto doc. dr. Eiko Friedas, metu stebimi 2 000 Nyderlandų studentų, nešiojančių „Garmin vívosmart 4“ išmaniąją apyrankę. Stebima, ar jiems nepasireiškia depresijos požymiai, galintys nurodyti profilaktikos būtinybę.

Studijų metai mūsų gyvenime dažnai būna gana įtempti, todėl nemažai jaunų žmonių studijų metu susiduria su psichinės sveikatos problemomis, pavyzdžiui, depresija. Šis tyrimas atliekamas siekiant geriau suvokti streso veiksnius ir jaunuolių patirtis. Apibendrinti duomenys padės mokslininkams sukurti suasmenintą ankstyvo perspėjimo sistemą WARN-D, kurią bus galima nemokamai atsisiųsti kaip išmaniojo telefono programėlę.

Mokslininkai daugelį metų stebi studentus ir, remdamiesi surinktais duomenimis, bando numatyti būsimus depresijos epizodus. Duomenys renkami nuolat – dalyviai visą parą nešioja „Garmin vívosmart 4“ išmaniąją apyrankę, pirmus tris mėnesius atsako į kasdienius klausimus išmaniajame telefone ir sinchronizuoja savo duomenis naudodami programėlę „Garmin Connect“. „Garmin Health“ API apibendrina duomenis ir per „Fitrockr“ platformą išsiunčia juos tyrimų grupei. Išmanioji apyrankė „vívosmart 4“ stebi žmonių miego fazes ir jų trukmę, fizinį aktyvumą širdies ritmą, streso lygį ir „Body Battery 3“. Mokslininkai mano, kad būtent duomenys apie žmonių miegą gali tapti svarbiu galimų psichikos sveikatos problemų rodikliu.

„Garmin“ Leideno universiteto mokslininkams pasiūlė prieinamą technologijų paketą, atitinkantį griežtus Europos privatumo politikos įstatymus. Tai ypač svarbu naudojant jautrius asmens duomenis.

Tyrime naudojama „Fitrockr“ yra „Digital Rebels GmbH“ programinė įranga. Jo tyrimų ir analizės platforma leidžia organizacijoms lengvai valdyti ir sinchronizuoti „Garmin“ išmaniuosius laikrodžius su prieiga prie neapdorotų didelės raiškos duomenų, nepriklausomos prieglobos, srautinio duomenų perdavimo realiuoju laiku ir tiesioginės analizės bei eksporto. „Fitrockr“ yra viena giliausiai integruotų „Garmin Health“ API ir SDK technologijų, nuo 2018 m. teikianti „Garmin Health“ verslo sprendimus.

Žinoma, „Garmin“ prietaisai nėra sukurti ar skirti ligoms ar bet kokiai sveikatos būklei stebėti bei diagnozuoti, tačiau jie yra puiki pagalba mokslininkams, renkantiems ir analizuojantiems duomenis.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!