Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/85926/mokslininkai-paskelbe-didziausia-pauksciu-tako-zvaigzdziu-kataloga/spausdinti/

Mokslininkai paskelbė didžiausią Paukščių Tako žvaigždžių katalogą

Publikuota: 2023-01-30 19:27
Tematika: Mokslo naujienos
Autorius: Kastytis Zubovas
Inf. šaltinis: „Konstanta 42“

Praeitą savaitę paskelbtas antrasis DECaPS projekto duomenų paketas – daugiau nei trijų milijardų žvaigždžių padėčių ir fotometrinių savybių katalogas.

Mokslininkai paskelbė didžiausią Paukščių Tako žvaigždžių katalogą
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

DECaPS, arba „Dark Energy CAmera Plane Survey“ yra ilgalaikis projektas, kurio metu daromos labai aukštos skyros nuotraukos, apimančios Paukščių Tako plokštumą. Mes ją matome kaip balzganą juostą nakties danguje, per daugumą teleskopų įmanoma išskirti, kad ją sudaro susiliejusi daugybės žvaigždžių šviesa, tačiau išmatuoti pavienių žvaigždžių savybes – didelis iššūkis.

Žvaigždės matomos labai arti viena kitos danguje, aplink pilna ūkų ir kitokių pasklidusių spinduliuotės šaltinių, kurie iškreipia žvaigždžių šviesą. Tyrimo autoriai įveikė šias problemas pasitelkę naujovišką analizės algoritmą, kuriuo detaliai modeliuojamas pasklidusios spinduliuotės fonas. Jiems padėjo ir tai, kad nuotraukų daryta daugybė – virš 21 tūkstančio, ir jose identifikuoti 34 milijardai objektų. Įvertinus objektų persiklojimą skirtinguose kadruose bei skirtingose fotometrinėse juostose, unikalių objektų skaičius sumažėjo dešimteriopai, iki 3,32 milijardo.

Fotografijos aprėpia 6,5 % dangaus ploto – nedaug, bet tai yra trečdalis Galaktikos plokštumos, kuri matoma iš Pietų pusrutulio. Ji papildo kitą, platesnį, tačiau ne tokį išsamų katalogą, sudarytą iš Šiaurės pusrutulyje darytų stebėjimų. Galimybė nagrinėti tokią didžiulę žvaigždžių populiaciją leis mokslininkams naujai pažvelgti tiek į Paukščių Tako struktūrą, tiek į žvaigždžių formavimosi bei evoliucijos klausimus.

Tyrimo rezultatai publikuojami „The Astrophysical Journal Supplement Series“. Panardyti po visą nuotrauką galite čia.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!