Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/85804/kosmines-saules-elektrines-bandymas/spausdinti/

Kosminės Saulės elektrinės bandymas

Publikuota: 2023-01-18 13:25
Tematika: Mokslo naujienos
Autorius: Kastytis Zubovas
Inf. šaltinis: „Konstanta 42“

Saulės energetika – viena svarbiausių priemonių kovoti su klimato kaita ir tarša apskritai. Juo labiau kad Žemę nuolat pasiekiančios Saulės energijos pakaktų žmonijos poreikiams patenkinti tūkstančius kartų. Aišku, neapsieina ši infrastruktūra ir be įvairių problemų nuo retų metalų, reikalingų saulės elementams gaminti, iki elementaraus dienos ir nakties ciklo bei orų, kurie trukdo išgauti Saulės energiją efektyviausiai. 

Kosminės Saulės elektrinės bandymas
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Kai kurias problemas labai efektyviai išspręstume, jei saulės elementai būtų įrengti ne Žemėje, o kosmose. Ten juos galima visą laiką atsukti į Saulę, jiems netrukdo oro sąlygos ir apskritai atmosfera, o pati elektrinė galėtų būti kilometrų skersmens.

Užpraeitą savaitę į kosmosą pakilo pirmasis tokios technologijos bandymų eksperimentas. „Space Solar Power Demonstrator“ (SSPD) zondas išbandys tris esmines technologijas, reikalingas kosminei saulės energetikai.

DOLCE yra išsilankstanti struktūra, jos išskleistos gabaritai sieks 1,8 × 1,8 metro. Ateityje jos pagrindu bus gaminami pavieniai saulės elementai, jie kartu susijungs į didžiulę jėgainę.

ALBA yra 32 bandomųjų saulės elementų rinkinys. Skirtingos sudėties elementai bus tikrinami, siekiant rasti technologiją, kuri užtikrintų patikimumą ir ilgaamžiškumą kosmoso sąlygomis ir geriausią energijos kaupimo efektyvumą.

MAPLE yra lankstūs mikrobangų energijos siųstuvai, jais energija bus perduodama į dvi Žemėje įrengtas priėmimo stotis. Visavertė jėgainė energiją į Žemę turėtų perdavinėti nuolatos.

Kiekviena iš šių technologijų galėtų pasitarnauti ir kitose sferose, ne tik saulės energijai kaupti ir perduoti. Pavyzdžiui, išsilankstančios struktūros labai naudingos įvairiems erdvėlaiviams ir kosminiams zondams, saulės baterijos – tų pačių zondų energijos poreikiams užtikrinti, o mikrobangų perdavimas – komunikacijoms. Taip pat bus bandoma ir programinė įranga, skirta visiems prietaisams valdyti ir darbui koordinuoti.

Bandymai užtruks keletą mėnesių; ilgiausiai truks skirtingų saulės elementų tikrinimas. Galutinis projekto tikslas – orbitoje įrengti kilometrų skersmens saulės elektrinę ir tiekti nuolatinę švarią energiją į priėmimo stotį Žemėje.

Plačiau skaitykite „Caltech“ pranešime spaudai.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!