Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/85775/jameso-webbo-teleskopas-patvirtino-pirmaja-savo-egzoplaneta-ji-yra-zemes-dydzio/spausdinti/

Jameso Webbo teleskopas patvirtino pirmąją savo egzoplanetą – ji yra Žemės dydžio

Publikuota: 2023-01-17 09:16
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: LRT.lt

Jameso Webbo kosminis teleskopas (JWST) pirmą kartą patvirtino egzoplanetos egzistavimą. Teleskopas atliko galutinius LHS 475 b matavimus ir patvirtino, kad tai tikrai planeta, be to, pavyko nustatyti jos dydį ir šiek tiek sužinoti apie jos atmosferą. Planeta yra beveik tokio pat dydžio kaip mūsų planeta, o jos skersmuo 99 proc. atitinka Žemės skersmenį, rašo „IFL Science“.

Egzoplaneta LHS 475 b / NASA nuotr.
Egzoplaneta LHS 475 b / NASA nuotr.

Teleskopas ją pastebėjo, kai ji praskriejo priešais savo žvaigždę – raudonąją nykštukę, kuri yra mažesnė už Saulę ir kurios paviršiaus temperatūra taip pat yra maždaug perpus mažesnė. Tačiau planeta skrieja daug arčiau savo žvaigždės ir gauna daug daugiau spinduliuotės.

Tai reiškia, kad ji dažniau praskrieja priešais savo žvaigždę, aplink ją apsisuka vos per dvi dienas – ir vos per du praskriejimus JWST sugebėjo įrodyti, kad planeta iš tiesų yra ir kad ji maža.

„Esame mažų uolėtų egzoplanetų tyrimų priešakyje, – pareiškime teigė vienas iš projekto vadovų Jacobas Lustigas-Yaegeris iš Johnso Hopkinso universiteto. – Vos pradėjome tyrinėti, kokia gali būti jų atmosfera“.

Neseniai JWST patvirtino, kad Saturne yra anglies dioksido ir net sieros dioksido. LHS 475 b, palyginti su juo, yra mažytė, o duomenis apie atmosferą gauti dar sunkiau. Reikia daugiau stebėjimų.

„Observatorijos duomenys yra nuostabūs, – pridūrė Erin May iš Johnso Hopkinso universiteto. – Teleskopas yra toks jautrus, kad lengvai aptinka įvairias molekules, tačiau kol kas negalime daryti galutinių išvadų apie planetos atmosferą.“

Jameso Webbo teleskopas / Laidos „Mokslo sriuba“ nuotr.
Jameso Webbo teleskopas / Laidos „Mokslo sriuba“ nuotr.

Komanda gali pasakyti, kad egzoplaneta yra keliais šimtais laipsnių karštesnė už Žemę, todėl, jei vėlesnių stebėjimų metu jie aptiks debesų, pasaulis atrodys panašesnis į Venerą.

Šiuo metu, remdamiesi duomenimis, jie gali atmesti tik kai kuriuos scenarijus, tačiau gali būti, kad planeta neturi atmosferos arba atmosfera sudaryta iš gryno anglies dioksido, kaip Marse.

„Kai kurias žemiško tipo atmosferas galime atmesti. Ji negali turėti storos atmosferos, kurioje vyrauja metanas, panašios į Saturno mėnulio Titano atmosferą, – aiškino J. Lustigas-Yaegeris. – 100 proc. anglies dioksido atmosfera yra daug kompaktiškesnė, todėl ją aptikti tampa labai sudėtinga.“

Tikslūs matavimai, reikalingi norint geriau pažinti šią planetą, bus atlikti šią vasarą, tačiau šis darbas jau dabar rodo, koks didelis JWST privalumas tiriant uolines planetas.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!