Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/85756/nauja-jameso-webbo-teleskopo-nuotrauka-leidzia-suprasti-kaip-susiformavo-pirmosios-zvaigzdes/spausdinti/

Nauja Jameso Webbo teleskopo nuotrauka leidžia suprasti, kaip susiformavo pirmosios žvaigždės

Publikuota: 2023-01-15 19:37
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: LRT.lt

Nauja Jameso Webbo kosminio teleskopo (JWST) daryta nuotrauka leidžia suprasti, kaip prieš daugiau nei 10 mlrd. metų ankstyvojoje Visatoje susiformavo pirmosios žvaigždės, rašo „Sky News“. Nuotraukoje matomas žvaigždžių spiečius NGC 346, kuris nuo Žemės nutolęs per 200 tūkst. šviesmečių.

JWST nufotografuotas žvaigždžių spiečius NGC 346
JWST nufotografuotas žvaigždžių spiečius NGC 346 / NASA, ESA, CSA, Olivia C. Jones (UK ATC), Guido De Marchi (ESTEC), Margaret Meixner (USRA) IMAGE PROCESSING: Alyssa Pagan (STScI), Nolan Habel (USRA), Laura Lenkić (USRA), Laurie E. U. Chu (NASA Ames) nuotr.

Jis tapo įdomus astronomams, nes primena ankstyvosios Visatos sąlygas, o tyrinėdami šį regioną jie tikisi daugiau sužinoti apie tai, kaip praėjus dviem ar trims milijardams metų po Didžiojo sprogimo susiformavo pirmosios žvaigždės.

Šis laikotarpis, vadinamas „kosminiu vidurdieniu“, buvo didžiausias žvaigždžių formavimosi įkarštis.

„Mes matome ne tik žvaigždžių, bet ir galimus planetų statybinius blokus“, – sakė Europos kosmoso agentūros atstovas Guido De Marchi, vienas iš tyrėjų komandos narių.

Jis pridūrė, kad yra tikimybė, jog „uolinės planetos“ Visatoje galėjo susiformuoti anksčiau, nei manyta iš pradžių.

NGC 346 yra protožvaigždės, t. y. dujų ir dulkių debesys, kurie virsta žvaigždėmis. Žvaigždei vystantis medžiaga kaupiasi į diską, kuris maitina centrinę žvaigždę.

Olivia Jones, Mokslo ir technologijų tarybos (STFC) JK Astronomijos technologijų centro mokslininkė ir pagrindinė būsimo dokumento autorė, sakė, kad teleskopo padarytos didelės raiškos nuotraukos mokslininkams suteikė kur kas daugiau duomenų.

„Tai pirmas kartas, kai galime aptikti visą mažos ir didelės masės žvaigždžių formavimosi seką kitoje galaktikoje, todėl galime gauti naujos informacijos apie tai, kaip žvaigždžių gimimas formuoja jų aplinką, ir dar geriau suprasti žvaigždžių formavimosi procesą“, – teigė ji.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!