Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/85745/vejo-jegaines-marse/spausdinti/

Vėjo jėgainės Marse?

Publikuota: 2023-01-13 21:09
Tematika: Mokslo naujienos
Autorius: Kastytis Zubovas
Inf. šaltinis: „Konstanta 42“

Vėjo jėgainės Marse? Kokie energijos šaltiniai aptarnaus žmonių tyrimų bazes ir pirmąsias kolonijas Marse? Šiandieninės Marso misijos remiasi branduoline arba Saulės energija, bet jos abi turi trūkumų.

Vėjo jėgainės Marse?
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Branduolinės jėgainės neatsiejamos nuo katastrofiško gedimo rizikos, tad jas reikėtų įrengti kuo toliau nuo žmonių gyvenamų vietų. Tuo tarpu Saulės elektrinės veikia tik dieną ir tik tada, kai dangaus netemdo dulkių audros; be to, žiemą jos veikia prasčiau dėl trumpesnių dienų. Neblogą išeitį, pasirodo, gali pasiūlyti vėjo jėgainės.

Pagrindinis jų privalumas, lyginant su Saulės energetika – galimybė veikti praktiškai visą laiką, tiek dieną, tiek naktį. Nors atmosfera Marse apie 200 kartų retesnė, nei Žemėje, ten pučia pakankamai stiprūs vėjai, kad jėgainės galėtų suteikti nemažai energijos.

Jos turėtų būti aukštos – bent 50, o geriau šimto metrų aukščio, – tačiau šiuo klausimu padėtų silpnesnė Marso gravitacija.

Aukštumose ir šiaurinėse lygumose vėjo energijos tankis netgi viršija Saulės energijos tankį. Tose vietose geriausias sprendimas būtų statyti kombinuotas Saulės ir vėjo jėgaines.

Tyrimo autorių teigimu, toks energijos generavimo sprendimas užtikrintų, kad gaunama energija viršytų sunaudojamą ne 40 proc., o 60-90 proc. laiko (žinoma, tikslūs skaičiai priklauso nuo realių misijos poreikių ir instaliuotos galios), taigi reikėtų gerokai mažiau energijos saugojimo infrastruktūros.

Tyrimo rezultatai publikuojami „Nature Astronomy“.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!