Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/85102/nasa-mokslininkas-iki-2030-metu-astronautai-gyvens-ir-dirbs-menulyje/spausdinti/

NASA mokslininkas: iki 2030 metų astronautai gyvens ir dirbs Mėnulyje

Publikuota: 2022-11-22 07:08
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: LRT.lt

Pasak NASA mokslininko, astronautai Mėnulyje gyvens ir dirbs dar iki šio dešimtmečio pabaigos, rašo „The Guardian“.

Mėnulio erdvėlaivio „Orion“ programos vadovas Howardas Hu teigė, kad iki 2030 metų žmonės Mėnulyje galėtų „tam tikrą laiką“ dirbti, turėti gyvenamąsias vietas, kuriose galėtų gyventi, ir mėnuleigius, kurie padėtų jiems darbuotis.

NASA mokslininkas: iki 2030 metų astronautai gyvens ir dirbs Mėnulyje
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

„Be abejo, šiame dešimtmetyje turėsime žmones, kurie ten gyvens tam tikrą laiką, priklausomai nuo to, kiek laiko būsime paviršiuje. Jie turės buveines, mėnuleigius ant žemės, – sakė jis BBC laidai „Sunday with Laura Kuenssberg“. – Mes siųsime žmones į paviršių, jie gyvens ten ir užsiims moksline veikla.“

Vasario mėnesį H. Hu buvo paskirtas vadovauti NASA erdvėlaiviams, skirtiems tolimojo kosmoso tyrimams. Didžiulė raketa su erdvėlaiviu „Orion“ buvo paleista trečiadienį iš Kanaveralo kyšulio Floridoje po kelių atidėjimų dėl techninių gedimų ir nepalankių oro sąlygų.

Erdvėlaivyje yra trys manekenai, kurie fiksuos „Artemis 1“ misijos metu patiriamą stresą ir įtampą. Dabar raketa yra maždaug už 134 tūkst. kilometrų nuo Mėnulio.

„Tai pirmas žingsnis, kurį žengiame ne tik Jungtinių Valstijų, bet ir viso pasaulio ilgalaikių giliojo kosmoso tyrimų link. Manau, kad tai istorinė diena ne tik NASA, bet ir visiems žmonėms, kuriems patinka žmonių skrydžiai į kosmosą ir giliojo kosmoso tyrimai“, – sakė H. Hu.

„Mes grįžtame į Mėnulį. Dirbame prie tvarios programos ir tai yra transporto priemonė, kuri skraidins žmones, kurie vėl išsilaipins Mėnulyje“, – pridūrė jis.

Erdvėlaivis praskris maždaug 97 kilometrų atstumu nuo Mėnulio ir tęs skrydį dar 64 374 kilometrų, o gruodžio 11 d. apsisuks atgal ir nusileis Ramiajame vandenyne. Per 25 dienas truksiančią misiją erdvėlaivis įveiks 2,09 mln. kilometrų – tai toliausiai kada nors skridęs žmonėms skirtas erdvėlaivis.

Grįžęs į Žemės atmosferą erdvėlaivis skries maždaug 25 000 km/h greičiu, todėl jo šiluminio skydo temperatūra pakils iki maždaug 2800 laipsnių Celsijaus. Tikimasi, kad jis nusileis prie San Diego pakrantės.

Sėkminga misija atvers kelią tolesniems „Artemis 2“ ir „Artemis 3“ skrydžiams, kurių metu žmonės galėtų apskristi Mėnulį ir grįžti atgal. Tikimasi, kad „Artemis 3“ misija, kuri gali būti pradėta tik 2026 m., pirmą kartą po 1972 m. gruodžio mėn. įvykusio „Apollo 17“ skrydžio sugrąžins žmones į Mėnulio paviršių.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!