Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/85091/rado-buda-kaip-apsaugoti-marso-kolonistus-nuo-prazutingos-aplinkos/spausdinti/

Rado būdą kaip apsaugoti Marso kolonistus nuo pražūtingos aplinkos

Publikuota: 2022-11-21 13:11
Tematika: Mokslo naujienos
Autorius: Kastytis Zubovas
Inf. šaltinis: „Konstanta 42“

Marso kolonistai susidurs su įvairiais iššūkiais – nuo fizinių iki psichologinių. Vienas, tikrai ne menkiausias, iš jų – apsauga nuo kosminių spindulių, Saulės vėjo ir žalingos spinduliuotės.

Rado būdą kaip apsaugoti Marso kolonistus nuo pražūtingos aplinkos
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Savaime suprantama, gyvenamąsias erdves reikės kuo nors apdengti. Neseniai paskelbta išsami analizė, kaip įvairios medžiagos padėtų apsaugoti žmones Marse. Tyrėjai panaudojo programinę įrangą, įprastai naudojamą CERN dalelių srautų susidūrimų prognozavimui. Taip jie sumodeliavo Saulės vėjo ir galaktinių kosminių spindulių sąveiką su įvairiomis medžiagomis, kuriomis galėtų būti padengti Marso kolonistų statiniai.

Paaiškėjo, kad geriausiai juos saugotų daug vandenilio turinčios medžiagos – pavyzdžiui vanduo, polietilenas arba skystas vandenilis. Deja, visas šias medžiagas reikėtų gabenti iš Žemės, kai kurioms iš jų reikėtų specialių rezervuarų ir priežiūros, taigi iš ekonominės pusės tokia apsauga labai sudėtingai įgyvendinama.

Tuo tarpu Marso regolitas – paviršinės dulkės – suteikia beveik tiek pat gerą apsaugą, o gabenti jo niekur nereikia. Taigi, išvada paprasta ir jau ne sykį girdėta: pirmosios kolonijos Marse greičiausiai turės įsikuri po paviršiumi ar bent jau gerai apsikasti paviršiniu gruntu.  

Tyrimo rezultatai skelbiami „arXiv“.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!