Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/84749/jameso-webbo-kosminis-teleskopas-uzfiksavo-kurimo-stulpus/spausdinti/

Jameso Webbo kosminis teleskopas užfiksavo „Kūrimo stulpus“

Publikuota: 2022-10-21 13:23
Tematika: Mokslo naujienos
Aut. teisės: ©15min, UAB
Inf. šaltinis: 15min.lt

Jameso Webbo kosminis teleskopas (JWST) pateikė kol kas įspūdingiausią kosmoso nuotrauką.

Kūrimo stulpai: kairėje užfiksuoti „Hubble“ teleskopu
Kūrimo stulpai: kairėje užfiksuoti „Hubble“ teleskopu, dešinėje - Jameso Webbo kosminiu teleskopu / NASA, ESA, CSA, STScI; Joseph DePasquale (STScI), Anton M. Koekemoer (STScI), Alyssa Pagan (STScI).

„Kūrimo stulpus“ (angl. Pillars Of Creation) 1995 m. išgarsino Hubble'o kosminis teleskopas, o dabar Jameso Webbo kosminis teleskopas (JWST) šį dangaus gabalėlį atskleidė naujomis spalvomis.

Įspūdingieji Kūrimo stulpai yra telkiniai Erelio ūke, Gyvatės žvaigždyne, maždaug už 7000 šviesmečių nuo mūsų. Tai šaltųjų molekulinių debesų tarpžvaigždiniai dujų ir dulkių telkiniai, vizualiai primenantys stulpų formas.

Naujoje nuotraukoje, gautoje JWST artimojo infraraudonojo spektro kamera (NIRCam), stulpai atsiskleidžia daug detaliau, aiškiai matomos smulkios debesų struktūros, o šimtai anksčiau nematomų žvaigždžių spindi visame vaizde. Daugelis šių žvaigždžių gimė vos prieš kelis šimtus tūkstančių metų, sakoma NASA pranešime.

Dėl gebėjimo aptikti infraraudonąją šviesą, kuri iš esmės yra šiluma, JWST gali žvelgti pro debesis ir stebėti, kaip iš susitelkusių dulkių atsiranda žvaigždės. „Hubble“, kurio infraraudonųjų spindulių detektoriai yra daug silpnesni, taip pat bandė pažvelgti į miglų vidų, tačiau JWST rezultatai gerokai pranoksta tuos bandymus, rašo „Space“.

JWST vaizdai „padės mokslininkams atnaujinti žvaigždžių formavimosi modelius, nes bus galima nustatyti daug tikslesnį naujai susiformavusių žvaigždžių skaičių, taip pat dujų ir dulkių kiekį regione“, – sakoma NASA pranešime. „Ilgainiui pradėsime aiškiau suprasti, kaip žvaigždės formuojasi ir išsiveržia iš šių dulkių debesų per milijonus metų.“

Ryškiai raudonos vietos, matomos nuotraukoje, yra besiformuojančių žvaigždžių išmesta medžiaga, sakoma Europos kosmoso agentūros (EKA) pranešime.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!