Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/84374/sios-technologijos-sukurimas-reiks-zmonijos-pabaiga-ar-dar-galime-ka-nors-padaryti/spausdinti/

„Šios technologijos sukūrimas reikš žmonijos pabaigą“: ar dar galime ką nors padaryti?

Publikuota: 2022-09-22 13:11
Tematika: Mokslo naujienos
Aut. teisės: ©Technologijos.lt
Inf. šaltinis: Technologijos.lt

„Google Deepmind“ ir Oksfordo universiteto mokslininkai padarė išvadą, kad itin protingo DI sukūrimas reikštų žmonijos pabaigą. Šį liūdną scenarijų pastaruoju metu prognozuoja vis daugiau tyrinėtojų.

„Šios technologijos sukūrimas reikš žmonijos pabaigą“: ar dar galime ką nors padaryti?
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Neseniai žurnale „AI Magazine“ paskelbtame straipsnyje „DeepMind“ vyresniojo mokslininko Markuso Hutterio ir Oksfordo tyrinėtojų Michaelio Coheno ir Michaelo Osborne'o komanda teigia, kad išmaniosios mašinos galiausiai bus suinteresuotos sunaikinti žmoniją, kad ši nekonkuruotų dėl ribotų išteklių ar energijos.

„Apibrėžtomis sąlygomis mūsų išvada yra daug stipresnė nei bet kuriame ankstesniame tyrime – egzistencinė katastrofa ne tik įmanoma, bet ir labai tikėtina, jog ji įvyks“, – „Twitter“ sako Michaelis Cohenas.

Savo darbe tyrėjai teigia, kad žmonija gali susidurti su pražūtimi dėl itin pažangių „nesubalansuotų įrenginių“, kurie žmoniją suvokia kaip kliūtį jiems „gauti apdovanojimą“. Kalbama apie prieigą prie svarbiausių išteklių, reikalingų nuolatiniam mašinų veikimui.

Vienas paprastas problemos sprendimas – pašalinti galimas grėsmes ir panaudoti visą turimą energiją kompiuteriui apsaugoti – rašoma straipsnyje.

Tyrėjų ir straipsnio autorių teigimu, pralaimėjus šį karą žmonija bus pasmerkta.

Ar žmonės gali pergudrauti mašiną?

Deja, tyrėjai teigia, kad mažai ką galime padaryti. Reaguodami į šią grėsmę, mokslininkai turėtų atsargiai ir lėtai plėtoti savo dirbtinio intelekto technologijas.

Įdomu tai, kad visai neseniai filosofas ir istorikas Emilis Torresas pasakojo beveik tą patį. Jis perspėjo žmoniją ir pabrėžė, kad turėtume ypač susirūpinti dirbtinio superintelekto kūrimu, jis gali tapti mūsų išnykimo priežastimi, nes tiesiog negalėsime numatyti ar kontroliuoti jo veiksmų.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!