Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/84327/harvardo-profesorius-tvirtina-kad-ateiviu-erdvelaivis-tikrai-skriejo-per-saules-sistema/spausdinti/

Harvardo profesorius tvirtina, kad ateivių erdvėlaivis tikrai skriejo per Saulės sistemą

Publikuota: 2022-09-19 09:31
Tematika: Mokslo naujienos
Aut. teisės: ©Technologijos.lt
Inf. šaltinis: Technologijos.lt

Harvardo astronomas Avi Loebas jau seniai teigė, kad yra tikimybė, jog „Oumuamua”, paslaptingas objektas, kuris mūsų Saulės sistemoje apsilankė dar 2017 m., galėjo būti ateivių erdvėlaivis, atskridęs mūsų aplankyti.

© ESO/M. Kornmesser (CC BY-SA 4.0) | en.wikipedia.org
© ESO/M. Kornmesser (CC BY-SA 4.0) | en.wikipedia.org

2021 m. paskelbtame dokumente A. Loebas teigė, kad „Oumuamua” (pirmasis žinomas tarpžvaigždinis objektas, praskriejęs Saulės sistemą) galėjo būti nežemiškos civilizacijos siųstas zondas, o šis paaiškinimas supriešino jo tyrinėtojus“.

Visai neseniai tarptautinė tyrėjų komanda bandė išardyti pagrindinį A. Loebo argumento aspektą: „Oumuamua” buvo saulės burė, pažangi varomoji jėga, kuri leistų erdvėlaiviui panaudoti silpną saulės spinduliuotės slėgį norint judėti erdvėje.

Remiantis jų tyrimu, kuris buvo priimtas publikuoti žurnale „Astronomy and Astrophysics“, komanda padarė išvadą, kad „Oumuamua“ vargu ar bus šviesos burė. Atlėkusios lengvosios burės dinamika, jei ji egzistuoja, turi ryškių stebėjimo požymių, kuriuos galima kiekybiškai nustatyti ir analizuoti naudojant mūsų metodus.

Tačiau A. Loebas laikosi savo pozicijos.

„Yra keletas dalykų, kurių autoriai nepastebėjo“, – šią savaitę jis sakė „The Daily Beast“.

Tarptautinė komanda, kuriai vadovavo „Sun Yat-sen” universiteto Zhuhai mieste (Kinija) astronomas Shangfei Liu, teigė, kad jei „Oumuamua“ būtų šviesos burė, ji būtų turėjusi didelį plokščią paviršių, kuris būtų atspindėjęs daugiau šviesos, nei ta, kurią matėme sklindančią iš paslaptingo objekto savo ribotuose stebėjimuose.

„Jei tai būtų šviesos burė, ryškumo kitimas turėtų būti daug didesnis“, – „Beast“ pasakojo Shangfei Liu.

Tačiau A. Loebas tvirtina, kad pati burė „nebūtinai turi būti plokščia“. Remiantis jo paties tyrimais, tai galėjo būti kitokios formos šviesos burė, netikėtai atspindinti šviesą.

Astronomas netgi pasiūlė „Beast“ mintį, jog „Oumuamua” gali būti visai ne burė, o tik paviršinis sluoksnis, atitrūkęs nuo didesnio objekto“ – kitaip tariant, ateivių erdvėlaivio nuolauža, kuri ką tik praskriejo per mūsų žvaigždžių sistemą.

Žinoma, neeiliniai įvykiai reikalauja ypatingų priemonių. Galbūt objektas buvo ne kas kita, kaip dujas išleidžianti kometa, lekianti erdvėje.

Deja, labai retai galima sutikti tokį tarpžvaigždinį objektą kaip „Oumuamua“.

Tačiau turėdami galimybę ir „ateityje turėdami daug labai tikslių stebėjimo duomenų“, kaip teigia Shangfei Liu ir jo kolegos, galbūt pagaliau galėtume įminti paslaptį.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!