Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/84317/kinams-sekmingai-pavyko-isauginti-ryzius-kosmose/spausdinti/

Kinams sėkmingai pavyko išauginti ryžius kosmose

Publikuota: 2022-09-16 11:38
Tematika: Mokslo naujienos
Autorius: Kastytis Zubovas
Inf. šaltinis: „Konstanta 42“

Kinijos kosminėje stotyje „Tiangong“ dirbantys taikonautai sėkmingai išaugino dviejų rūšių ryžius. Liepos mėnesį į kosmosą išskraidintos sėklos buvo pirmųjų eksperimentų laboratorijos modulyje „Wentian“ dalis.

Kinams sėkmingai pavyko išauginti ryžius kosmose
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Per pirmą mėnesį nuo sudaiginimo aukštų ryžių veislės ūglis išaugo beveik 30 centimetrų, nykštukinių – apie penkis centimetrus. Panašiai gerai ryžiai auga ir Žemėje. Tiesa, pilnas ryžio augimo ciklas yra keturi mėnesiai; jo ištirti kol kas dar nepavyko.

Visgi sėkminga augimo pradžia leidžia spręsti, jog ryžius auginti mikrogravitacijos sąlygomis turėtų būti įmanoma. Tai labai naudinga, mat ryžiai yra viena iš pagrindinių žmonijos naudojamų grūdinių kultūrų, taigi beveik neabejotinai bus svarbus maisto produktas ir kosmoso kolonistams.

Galimybė jų užsiauginti kosminėse stotyse, Mėnulyje ar kitur reikš didesnę nepriklausomybę nuo atsargų tiekimo iš Žemės. Tai nėra pirmas bandymas, susijęs su ryžiais kosmose – pastaraisiais metais Kinijos misijų į Mėnulį metu ryžių sėklos gavo kosminės spinduliuotės dozę, vėliau buvo tiriamas jų augimas.

Taip pat 2016 metais ryžiai sėkmingai sudaiginti Tarptautinėje kosminėje stotyje, tiesa, nebuvo auginti tiek ilgai, kiek dabar. „Tiangong“ stoties eksperimentas kol kas tęsiamas, metų pabaigoje išaugę ryžiai bus sugrąžinti į Žemę ir nuodugniai tiriami skirtumai tarp kosmose ir Žemėje augintų augalų.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!