Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/83867/mokslininkai-suglume-zeme-sukasi-greiciau-nei-iprastai/spausdinti/

Mokslininkai suglumę – Žemė sukasi greičiau nei įprastai

Publikuota: 2022-08-09 13:11
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: LRT TV laida „Svarbi valanda“, LRT.lt

Mokslininkai suglumę – nustatyta, kad Žemė sukasi greičiau nei įprastai, todėl ir dienos yra trumpesnės.

Jei Žemės sukimosi greitis ir toliau didės, iš atominių laikrodžių gali tekti išbraukti sekundę.

Mokslininkai suglumę – Žemė sukasi greičiau nei įprastai
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Nauji Jungtinės Karalystės Nacionalinės fizikos laboratorijos matavimai parodė, kad Žemė sukasi greičiau nei prieš pusę amžiaus.

Mokslininkai sako, kad tai gali lemti, jog pirmą kartą istorijoje reikėtų įvesti neigiamą šuolinę sekundę, kad civilinis laikas, pagrįstas pastoviu atominių laikrodžių ritmu, atitiktų Saulės laiką. Toji neigiama šuolinė sekundė reikštų, kad mūsų laikrodžiai praleistų vieną sekundę, o tai esą turėtų poveikį technologijoms ir programinei įrangai.

Kiek dabar yra valandų, nanosekundės tikslumu, padeda nustatyti apie 400 visoje planetoje išdėstytų atominių laikrodžių. Be jų šiuolaikinis pasaulis pamažu virstų chaosu. Daugelyje pramonės šakų ir technologijų, kuriomis pasikliaujame, nuo palydovinės navigacijos iki mobiliųjų telefonų, laikas yra slaptas įrankis.

Pagrindus atominiam laikrodžiui sukūrė amerikiečių fizikas Isidoras Isaacas Rabi, 1944 m. apdovanotas Nobelio fizikos premija.

Visų laikrodžių duomenys renkami Tarptautiniame svorių ir matų biure Prancūzijos sostinėje Paryžiuje, kur apskaičiuojamas tarptautinis atominis laikas.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!