Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/83544/mokslininkai-sugalvojo-kaip-tiksliau-prognozuoti-saules-aktyvumo-pokycius/spausdinti/

Mokslininkai sugalvojo, kaip tiksliau prognozuoti Saulės aktyvumo pokyčius

Publikuota: 2022-07-12 13:07
Tematika: Mokslo naujienos
Autorius: Kastytis Zubovas
Inf. šaltinis: „Konstanta 42“

Saulė visą laiką šviečia daugmaž vienodai. Tačiau energinga – ultravioletinė ir rentgeno – spinduliuotė nuolatos kinta. Taip pat kinta ir magnetinio lauko stiprumas, dėmių skaičius ir plotas, žybsnių ir vainikinės masės išmetimų dažnumas. Visi šie pokyčiai vyksta periodiškai, 11 metų ciklu.

Mokslininkai sugalvojo, kaip tiksliau prognozuoti Saulės aktyvumo pokyčius
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Ciklo maksimumo metu dažnai vyksta Saulės žybsniai, kurie gali pakenkti ir Žemei, ypač mūsų erdvėlaiviams ir dirbtiniams palydovams. Ne vieną dešimtmetį vystomi modeliai, kurie leidžia prognozuoti Saulės aktyvumo pasireiškimus, kad žmonija gautų bent jau keleto dienų perspėjimą apie gresiančius pavojus.

Svarbios ir ilgesnio laikotarpio prognozės. Ne kiekvienas ciklas yra vienodas, tad žinodami, ar prasidedantis ciklas bus stiprus, ar silpnas, galėtume geriau planuoti, pavyzdžiui, ilgalaikes žmonių kosmines keliones. Dabar grupė mokslininkų pasiūlė naują, gana patikimą, prognozavimo būdą: maksimalus ciklo aktyvumo lygis gerai dera su sparčiausiu aktyvumo augimu ciklo pradžioje.

Aktyvumo lygiui įvertinti mokslininkai rėmėsi Saulės dėmių skaičiumi ir bendru jų plotu – abu dydžiai gana patikimai sekami šimtus metų, šiame tyrime panaudoti 260 metų duomenys nuo pirmojo oficialiai įvardinto Saulės ciklo, vykusio 1755-1766 metais. Ištyrę įvairius galimus ciklo parametrus, tyrėjai nustatė, kad sparčiausias dėmių skaičiaus ar ploto augimas, suvidurkintas kiek ilgesniu nei dvejų metų trukmės „langu“, duoda patikimiausią maksimalaus dėmių skaičiaus prognozę.

Sparčiausias augimas vidutiniškai pasiekiamas likus beveik dvejiems metams iki ciklo maksimumo, taigi šis metodas gali duoti neblogą išankstinę prognozę. Padalinus duomenis į atskiras imtis kiekvienam Saulės pusrutuliui, prognozės tampa dar geresnės.

Taip greičiausiai yra dėl to, kad Saulės magnetinis laukas niekada nėra simetriškas, o jo netolygumai tarp pusrutulių gali sustiprinti arba susilpninti aktyvumą. Šie rezultatai parodo, kad Saulės dėmių skaičiaus sekimas yra nors ir labai paprastas, bet naudingas būdas sekti mūsų žvaigždės nuotaiką. Geriau ją suprasdami, galėsime pasiruošti galimiems netikėtumams.

Be to, stebėjimų duomenys pasitarnaus kaip puikus būdas patikrinti Saulės aktyvumo modelius: kiekvienas modelis, pretenduojantis į realistiškumą, turės atkurti ir naujai aptiktąjį ryšį.

Tyrimo rezultatai „arXiv“.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!