Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/83540/hubble-kosminis-teleskopas-uzfiksavo-kamuolinio-zvaigzdziu-spieciaus-nuotrauka/spausdinti/

„Hubble“ kosminis teleskopas užfiksavo kamuolinio žvaigždžių spiečiaus nuotrauką

Publikuota: 2022-07-12 19:29
Tematika: Mokslo naujienos
Aut. teisės: ©15min, UAB
Inf. šaltinis: 15min.lt

„Hubble“ kosminis teleskopas užfiksavo kvapą gniaužiantį vaizdą – kamuolinį žvaigždžių spiečių.

Terzan 2 / ESA/Hubble, NASA, R. Cohen
Terzan 2 / ESA/Hubble, NASA, R. Cohen

Kamuoliniai spiečiai yra beveik taisyklingos sferos formos, labai tankūs žvaigždžių telkiniai. Juos sudaro tūkstančiai ar net milijonai žvaigždžių. Didžiosios dalies kamuolinių spiečių skersmuo siekia 50-150 šviesmečių, o masė daugiau nei 100 kartų viršija mūsų Saulės masę. Tai yra vieni seniausių galaktikos objektų, kurių amžius siekia 10-13 mlrd. metų.

Šiame NASA/ESA „Hubble“ kosminio teleskopo stebėjime matomas kamuolinis spiečius, pavadinimu Terzan 2, esantis Skorpiono žvaigždyne.

Šis objektas yra vienas iš dešimties kamuolinių spiečių, kuriuos septintajame ir aštuntajame dešimtmetyje atrado prancūzų astronomas Agopas Terzanas.

Šiam stebėjimui „Hubble“ naudojo ir Pažangiąją apžvalgos kamerą, ir Plačiojo lauko kamerą, pasinaudodamas šių prietaisų papildomomis galimybėmis. Tolimų astronominių objektų šviesa patenka į „Hubble“ ir yra surenkama teleskopo 2,4 m ilgio pirminiu veidrodžiu, tada ji atsispindi nuo antrinio veidrodžio į teleskopo gilumą, kur mažesni veidrodžiai gali nukreipti šviesą į atskirus prietaisus, rašoma „ESA Hubble“ oficialiame puslapyje.

Kiekvienas iš keturių veikiančių „Hubble“ prietaisų yra savotiškas astronomijos inžinerijos šedevras, kuriame yra sudėtingas veidrodžių ir kitų optinių elementų masyvas, pašalinantis bet kokias aberacijas ar optines netobulybes, taip pat filtrai, leidžiantys astronomams stebėti tam tikrus bangų ilgius. Kiekvieno prietaiso viduje esantys veidrodžiai taip pat ištaiso nedidelius „Hubble“ pagrindinio veidrodžio netobulumus.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!