Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/83421/marso-pavirsiuje-plyti-keistoki-daugiakampiai/spausdinti/

Marso paviršiuje plyti keistoki daugiakampiai

Publikuota: 2022-06-30 13:38
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: LRT.lt

Marse šiuo metu yra pavasaris, o jo paviršiuje atsirado paslaptingi daugiakampiai, rodo nauja orbitoje skriejančios didelės skiriamosios gebos vaizdo kameros HIRISE (High Resolution Imaging Experiment) nuotrauka, rašo „Live Science“.

Marso paviršius / NASA/JPL-Caltech/UArizona nuotr.
Marso paviršius / NASA/JPL-Caltech/UArizona nuotr.

Šių metų kovo pabaigoje užfiksuotoje nuotraukoje matyti, kad Marso per dirvožemį didelėse platumose driekiasi balti zigzagai, o tarp jų retkarčiais pasklinda juodos ir mėlynos spalvos rūko purslai. Tai yra būdingi Marso pavasario bruožai, kai paslėpti požeminio ledo telkiniai ima kilti į sausą Marso paviršių, dėstė Arizonos universiteto, kuris vadovauja HIRISE misijai, mokslininkai.

„Ir vanduo, ir sausas ledas atlieka svarbų vaidmenį formuojant Marso paviršių didelėse platumose, – rašo tyrėjai. – Dirvožemyje užšalęs vandens ledas suskaido žemę į daugiakampius.“

Pavasarį šių daugiakampių kraštai įtrūksta ir suskilinėja, nes paviršinis ledas iš kieto kūno virsta dujomis – šis procesas vadinamas sublimacija. Kai vyksta šis virsmas, iš Marso paviršiaus išsiveržia sauso ledo čiurkšlės, palikdamos tamsias vėduoklės formos dalelių sankaupas, pasklidusias po visą paviršių, sakė tyrėjai. Tose vietose, kur tamsios dalelės nugrimzta atgal į paviršiuje esantį sausąjį ledą, žemę nudažo ryškios žymės.

Viena ledo ventiliacijos anga gali atsidaryti ir užsidaryti kelis kartus, todėl, priklausomai nuo vėjo, dalelės Marso paviršiuje pasklinda įvairiomis kryptimis. Štai kodėl kai kuriose vietose iš vienos angos išsiskiria kelios skirtingos šviesios ir tamsios juostos. Tiek šie ventiliatoriai, tiek daugiakampiai gali išlikti daugelį metų, lėtai deformuodami Marso kraštovaizdį, nes ledas sezoniškai plečiasi ir traukiasi.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!