Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/83316/eksperimento-metu-aptikta-labai-jaudinanti-anomalija-gali-buti-didziule-naujiena-fizikai/spausdinti/

Eksperimento metu aptikta „labai jaudinanti“ anomalija gali būti didžiulė naujiena fizikai

Publikuota: 2022-06-21 13:21
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: LRT.lt

Keistas atotrūkis tarp teorinių prognozių ir eksperimentinių rezultatų, gautų vykdant svarbų neutrinų tyrimų projektą, gali būti sunkiai aptinkamo „sterilaus“ neutrino ženklas. Tai dalelė, kuri yra tokia tyli, kad ją galima aptikti tik pagal tylą, kurią ji palieka po savęs, rašo „Science Alert“.

Eksperimento metu aptikta „labai jaudinanti“ anomalija gali būti didžiulė naujiena fizikai
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Tai ne pirmas kartas, kai pastebima anomalija, papildanti ankstesnius eksperimentinius duomenis, bylojančius apie kažką keisto neutrinų tyrimų pasaulyje. Šį kartą ji aptikta Baksano sterilių perėjimų eksperimente (BEST).

Vienareikšmiški hipotetinio sterilaus neutrino įrodymai fizikams galėtų suteikti patikimą kandidatą į paslaptingą Visatos tamsiosios medžiagos sudedamąją dalį. Kita vertus, gali būti, kad visa tai paprasčiausiai yra modelių, naudojamų keistai senųjų neutrinų elgsenai aprašyti, problema.

Tai taip pat būtų reikšmingas momentas fizikos istorijoje.

„Rezultatai labai įdomūs“, – sako Los Alamos nacionalinės laboratorijos fizikas Steve'as Elliottas.

„Tai neabejotinai patvirtina anomaliją, kurią pastebėjome ankstesnių eksperimentų metu. Tačiau ką tai reiškia, nėra akivaizdu. Dabar yra prieštaringų rezultatų apie sterilius neutrinus. Jei rezultatai rodo, kad fundamentalioji branduolinė ar atominė fizika yra neteisingai suprantama, tai taip pat būtų labai įdomu“.

Nepaisant to, kad neutrinai yra viena iš gausiausių dalelių Visatoje, juos sugauti yra labai sunku. Kai neturi beveik jokios masės, elektros krūvio ir apie save praneša tik per silpnąją branduolinę jėgą, lengva netrukdomai prasiskverbti net pro tankiausias medžiagas.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!