Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/83309/uzfiksuotas-jupiterio-atmosfera-nusvietes-milziniskos-galios-smugio-sukeltas-zybsnis/spausdinti/

Užfiksuotas Jupiterio atmosferą nušvietęs milžiniškos galios smūgio sukeltas žybsnis

Publikuota: 2022-06-20 19:24
Tematika: Mokslo naujienos
Aut. teisės: ©Technologijos.lt
Inf. šaltinis: Technologijos.lt

Astronomai užfiksavo didžiulės kosminės uolos smūgį į Jupiterį, sukėlusį šviesos ir energijos blyksnį atitinkantį 2 milijonų tonų TNT sprogimui – tai ryškiausias užfiksuotas toks įvykis nuo 1994 metų

Jupiteryje užfiksuotą blyksnį sukėlė didžiulės uolos smūgis į planetą © Arimatsu et al/Kyoto University/PONCOTS
Jupiteryje užfiksuotą blyksnį sukėlė didžiulės uolos smūgis į planetą
© Arimatsu et al/Kyoto University/PONCOTS

Astronomai užfiksavo ryškų šviesos blyksnį, sukeltą didžiulės uolos smūgio į Jupiterį. Šis smūgio žybsnis, regėtas 2021 spalio mėnesį, buvo ryškiausias nuo Shoemaker-Levy 9 kometos smūgio 1994 metais.

Smūgių žybsniai kituose dangaus kūnuose panašūs į meteoritų kritimų Žemėje, bet iš taip toli matomi tik didžiausi. Tokių žybsnių poveikio kitoms planetoms stebėjimas gali padėti suprasti, kas vyksta su Žemės atmosfera, kai panašaus dydžio meteoritai krenta į mūsų planetą.

Ko Arimatsu iš Kyoto universiteto Japonijoje su kolegomis 2021 metais įvykusį blyksnį pastebėjo, naudodami Jupiterio smūginių blyksnių stebėjimui skirtą mažą teleskopą – Planetinių optinių trumpalaikių įvykių stebėjimo kamerą (Planetary Observation Camera for Optical Transient Surveys – PONCOTS). „Visi antžeminiais stebėjimais užfiksuoti ankstesni smūgiai buvo astronomijos mėgėjų nuopelnas, – sako Arimatsu. – Tai yra pirmasis aptikimas tam skirtu teleskopu.“

Kadangi šis žybsnis užfiksuotas specialiai tam skirtu teleskopu, tyrėjai galėjo surinkit daugiau duomenų, taip pat ir video. Jie išsiaiškino, kad dėl smūgio išsiskyrė energija, atitinkanti maždaug 2 milijonų TNT sprogimui, kas reiškia, kad Jupiterin nukritusios uolos masė buvo apie 4000 tonų.

Žybsnio temperatūra buvo apie 8000°C. Toks smūgis Žemėje žalą sukeltų ne tik pačiu smūgiu, bet ir karšiu, tad žybsnio temperatūros supratimas padeda sužinoti, ko galima tikėtis, jei toks didelis objektas kada nors aplankytų mus.

„Išsiaiškinome, kad tokių smūgių dažnis Jupiteryje yra maždaug kartą per metus, tai yra, nuo 100 iki 1000 kartų dažnesni, nei Žemėje“, – sako Arimatsu. Tad, stebėti juos Jupiteryje daug lengviau, nei Žemėje, pastebi jis – neminint jau saugumo.

Leah Crane / www.newscientist.com

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!