Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/82852/netiketas-atradimas-marse-atrodo-kaip-ateiviu-durys/spausdinti/

Netikėtas atradimas Marse: atrodo kaip ateivių durys

Publikuota: 2022-05-13 15:36
Tematika: Mokslo naujienos
Aut. teisės: ©15min, UAB
Inf. šaltinis: 15min.lt

Vienoje iš naujausių nuotraukų, kurias iš Marso atsiuntė marsaeigis „Curiosity“, galima pastebėti gana įdomią uolieną, kuri primena duris.

Nuotrauka iš Marso, kurioje matoma durų iliuzija / NASA/JPL-Caltech/MSSS
Nuotrauka iš Marso, kurioje matoma durų iliuzija / NASA/JPL-Caltech/MSSS

Durys atrodo taip įtikinamai, kad beveik norisi pradėti tikėti, jog jis veda į mažą marsiečių slėptuvę. Atrodo, kad nuotraukoje užfiksuoto geologinio objekto pakaktų įkvėpti sukurti mokslinės fantastikos filmą ar du.

Tačiau, kaip rašo „Science Alert“, daug labiau tikėtina, kad paslaptingosios durys yra ne kas kita, o optinė iliuzija. Tokia uolienos forma galėjo atsirasti, kai dėl tam tikros uolieną veikiančios apkrovos dalis jos nuskilo. Įtakos galėjo turėti ir žemės drebėjimas.

Tiesą sakant, didžiausias iki šiol raudonojoje planetoje užfiksuotas drebėjimas įvyko šių metų gegužės 4 d., o mokslininkai vis dar bando nustatyti, kur tiksliai jis įvyko ir kas jį sukėlė.

Be to, nors duris primenantis uolos darinys mūsų vaizduotėje gali atrodyti itin didelis, didelė tikimybė, kad realybėje matoma ertmė yra tik kelių centimetrų aukščio, rašo „Science Alert“.

Vaizdas padarytas 2022 m. gegužės 7 d. „Curiosity“ roveryje esančia „Mast Camera“ ties geologiniu objektu, vadinamu Greenheugh Pediment.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!