Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/82778/mokslininkai-sugalvojo-is-kur-kolonistams-marse-gauti-energijos/spausdinti/

Mokslininkai sugalvojo, iš kur kolonistams Marse gauti energijos

Publikuota: 2022-05-09 09:24
Tematika: Mokslo naujienos
Autorius: Kastytis Zubovas
Inf. šaltinis: „Konstanta 42“

Kai žmonės keliaus į Marsą, jiems reikės daugybės dalykų, kurie užtikrintų galimybę ten gyventi. Vienas svarbiausių tarp jų – energijos šaltinis. Iki šiol paprastai buvo manoma, kad tas šaltinis bus nedidelis branduolinis reaktorius.

Mokslininkai sugalvojo, iš kur kolonistams Marse gauti energijos
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Pastaruoju metu sukurti saugūs ir efektyvūs kilovatų-eilės galią teikiantys branduoliniai reaktoriai, kurie galėtų būti misijos į Marsą dalis. Toks reaktorius turi akivaizdžių privalumų, lyginant su kitais: nuo aplinkos nepriklausomas efektyvumas bei nedidelis kuro poreikis. Iš kitos pusės, pats reaktorius yra masyvus, sveria apie 10 tonų.

Naujame tyrime mokslininkai išnagrinėjo galimybes pakeisti branduolinę energija kitomis rūšimis ir nustatė, kad modernios Saulės elektrinės gali būti efektyvios ir Marse. Jie ištyrė, koks Saulės šviesos spektras pasiekia Marso paviršių skirtingose vietose ir skirtingu metų laiku ir parinko geriausią Saulės (fotovoltinių) elementų sudėtį tokio spektro šviesai paversti elektros energija.

Savaime suprantama Saulės elektrinės naktį energijos neteikia, taigi tyrėjai įvertino ir energijos saugojimo technologijas – ličio jonų baterijas bei vandenilio gamybą, vėliau panaudojant šias dujas kuro baterijose. Paaiškėjo, kad vandenilio gamyba jau su šiandieninėmis technologijomis yra pakankamai efektyvus procesas, kad bendrai paėmus Saulės energetika galėtų sėkmingai konkuruoti su branduoline, kaip Marso misijų energijos šaltinis.

Maždaug pusėje Marso paviršiaus – aplink pusiaują – Saulės elektrinės įranga, reikalinga palaikyti šešių žmonių misiją, apsiribotų 10 tonų ar mažesne mase. Kitaip tariant, ją nuskraidinti į Marsą būtų paprasčiau, nei branduolinį reaktorių. Turint omeny, kad iki pirmųjų žmonių skrydžių į Marsą liko dar bent dešimt metų, neabejotina, kad Saulės energetika taps dar efektyvesnė. Ar atsiras efektyvesni kompaktiški branduoliniai reaktoriai – visiškai neaišku. Taigi tikėtina, kad Saulės elektrinės, apjungtos su vandenilio kuro baterijomis, bus pirmųjų Marso kolonistų energijos šaltinis.

Tyrimo rezultatai „arXiv“.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!