Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/82668/nasa-teigia-kad-netrukus-pro-zeme-praskries-potencialiai-pavojingas-asteroidas/spausdinti/

NASA teigia, kad netrukus pro Žemę praskries „potencialiai pavojingas“ asteroidas

Publikuota: 2022-04-28 07:01
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: LRT.lt

NASA duomenimis, ketvirtadienį (balandžio 28 d.) pro Žemę praskries milžiniškas „potencialiai pavojingas“ asteroidas, kuris gali būti dvigubai didesnis už „Empire State Building“, rašo „Live Science“.

NASA teigia, kad netrukus pro Žemę praskries „potencialiai pavojingas“ asteroidas
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Apskaičiuota, kad asteroido, pavadinto 418135 (2008 AG33), skersmuo yra 350–780 metrų, o į Žemės orbitą jis skries milžinišku 37 400 km/h greičiu. Laimė, tikimasi, kad asteroidas pralėks pro mūsų planetą be jokio susidūrimo pavojaus.

Artimiausiame taške asteroidas, skriejantis daugiau nei 30 kartų didesniu nei garso greičiu, priartės prie Žemės maždaug 3,2 mln. kilometrų atstumu, o tai yra maždaug aštuonis kartus daugiau nei vidutinis atstumas tarp Žemės ir Mėnulio. Gali atrodyti, kad tai labai toli, tačiau pagal kosminius standartus tai iš tikrųjų yra akmuo po akmeniu.

NASA bet kokį kosminį objektą, esantį arčiau kaip 193 mln. kilometrų nuo Žemės, vadina „arti Žemės esančiu objektu“, o bet kokį greitai judantį objektą, esantį arčiau kaip 7,5 mln. kilometrų, – „potencialiai pavojingu“. Pažymėję objektus, astronomai atidžiai juos stebi ir ieško bet kokių nukrypimų nuo numatytos trajektorijos, dėl kurių jie galėtų susidurti su Žeme.

Pasak NASA Artimųjų Žemės objektų tyrimų centro (CNEOS), praskriesiančią kosminę uolieną 2008 m. sausio 12 d. pirmą kartą aptiko asteroidų tyrėjai iš Arizonoje esančios observatorijos „Mt Lemmon SkyCenter“, o paskutinį kartą ji pro Žemę praskriejo 2015 m. kovo 1 d. Asteroidas praskrenda pro mūsų planetą maždaug kas septynerius metus, o kitas artimas praskriejimas numatomas 2029 m. gegužės 25 d.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!