Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/81123/mokslininkai-sukure-15-kartu-uz-popieriu-plonesnius-saules-elementus-bet-kam-to-reikia/spausdinti/

Mokslininkai sukūrė 15 kartų už popierių plonesnius saulės elementus, bet kam to reikia?

Publikuota: 2021-12-20 20:22
Tematika: Mokslo naujienos
Aut. teisės: ©Technologijos.lt
Inf. šaltinis: Technologijos.lt

Stenfordo universiteto mokslininkai sukūrė ypatingai ploną saulės elementą. Jis sukurtas naudojant pereinamojo metalo dikalkogenido monosluoksnius (TMD) ir turi potencialo sugerti daugiau energijos iš Saulės šviesos.

© Koosha Nassiri Nazif/Stanford University
© Koosha Nassiri Nazif/Stanford University

Šis saulės elementas yra net 15 kartų plonesnis už įprastą popierių. Savaime aišku, kartu jis yra ir žymiai lengvesnis už silicio-pagrindo saulės elementus. Tik kuo įprastos saulės jėgainės prastos, kad joms ieškoma alternatyvų?

Na, dažniausiai saulės elementai gaminami iš silicio ir yra sunkūs. Tai – maža problema ant žemės ar ant pastatų. Tačiau norint iškelti saulės jėgaines ant orlaivių stogų ar apskritai į kosmosą tenka stipriai pasistengti. Be to, įprastos saulės jėgainės yra kietos ir standžios, todėl jas sunku integruoti į lanksčias formas. Ar norėtumėte striukės, kuri dar galėtų įkrauti jūsų ausines? O gal sodo skėčio, kuris įkrautų jūsų telefoną? Tokiems įrenginiams reikia lanksčių ir, svarbiausia, lengvų saulės elementų.

TMD saulės elementų storis – mažiau nei 6 mikronai. Tai reiškia, kad tokias jėgaines būtų galima lengvai klijuoti ant dronų sparnų, nekenkiant jų struktūriniam vientisumui ar aerodinamikai. Tiesa, naujieji saulės elementai yra pakankamai brangūs, bet tai – net nėra didžiausia jų problema.

Įprasti silicio saulės elementai pasiekia maždaug 30 % efektyvumą. Tuo tarpu TMD pagrindo jėgainių efektyvumas įprastai siekia 2 %. Dabar mokslininkams pavyko pasiekti 5,1 % efektyvumą, o skaičiavimai rodo, kad ir 27 % yra pasiekiami. Taigi, šie saulės elementai silicio jėgainių neišstums. Tai – tik alternatyva atvejams, kai svoris ir dydis yra labai svarbūs.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!