Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/8098/sukurtas-pilnas-erdvinis-zmogaus-modelis/spausdinti/

Sukurtas pilnas erdvinis žmogaus modelis

Publikuota: 2007-06-02 08:48
Tematika: Mokslo naujienos
Aut. teisės: ©Technologijos.lt
Inf. šaltinis: Technologijos.lt
Erdvinis žmogaus modelis

Kalgario universiteto (Kanada) mokslininkai sukūrė pirmąjį išbaigtą erdvinį žmogaus kūno modelį. Jis leis mokslininkams stebėti savo eksperimentus, įvairių procesų vyksmą, o chirurgams padės planuoti operacijas. „Šis projektas – tai perversmas medicinos informatikos ir sistemų biologijos moksluose“, - sako dr. Grantas Gallas, Kalgario universiteto Medicinos fakulteto dekanas

„Urviniu žmogumi” (angl. CAVEman) pavadintas modelis „plūduriuoja” kubo formos patalpoje. Erdvinį vaizdą kuria 4 projektoriai nuo sienų ir grindų. Modelio struktūra sudaryta remiantis klasikiniais anatomijos veikalais. Pagrindinės kūno sistemos ir organai pirmiausia buvo nupiešti, vėliau perkelti į judančius erdvinius paveikslėlius ir galiausiai sujungti į visumą specialia programa. „Modelis sukurtas atkartoti realų žmogų, tačiau mes galime jį padidinti ar sumažinti tiek, kiek mums reikia“, - sako K. Sensenas. „Mes taip pat galime atvaizduoti visas arba tik kelias jo dalis“.

Erdvinis žmogaus modelis

„Prieš 6 metus subūrėme komandą iš kompiuterinių sistemų mokslininkų, biologų, matematikų ir dailininkų“, - sako universiteto vizualinės genomikos specialistas Kristofas Sensenas. „Siekėme sukurti žmogaus modelį, kuris būtų 10 kartų detalesnis nei bet koks kitas modelis rinkoje. Šiandien didžiuodamasis galiu pasakyti, kad tikslą pasiekėme”.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!