Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/80796/kaip-vibruojanti-rankove-gali-padeti-suprasti-nezinoma-kalba/spausdinti/

Kaip vibruojanti rankovė gali padėti suprasti nežinomą kalbą?

Publikuota: 2021-11-27 13:49
Tematika: Mokslo naujienos
Aut. teisės: ©Technologijos.lt
Inf. šaltinis: Technologijos.lt

Būtų labai patogu, jei visi pasaulio žmonės kalbėtų ta pačia kalba. Tačiau tai – tik svajonė. Realybėje jūs dažnai sutinkate žmonių, su kuriais jūsų nesieja jokia žinoma kalba. Eindhoveno Technologijų Universiteto studentai mano, kad vibruojanti rankovė gali padėti.

© Eindhoveno Technologijų Universitetas
© Eindhoveno Technologijų Universitetas

17 Eindhoveno Technologijų Universiteto studentų pastaruosius 12 mėnesių tobulina naują būdą suprasti kalbas. Sistemą sudaro kompiuteris, kuris gali išversti žodžius į anglų kalbą, ir vibruojanti rankovė. Studentai įsivaizduoja, kad dirbtinis intelektas padėtų sukurti tokią sistemą, kuri veiktų naudojant praktiškai bet kokias kalbas, o pati rankovė galėtų būti integruota į kasdienius rūbus.

Sistemos kūrėjai išskyrė 39 svarbiausius anglų kalbos garsus ir kiekvienam iš jų priskyrė specifinę vibraciją. Tai, žinoma, reiškia, kad naudotojas turi įsiminti tas vibracijas, bet viena iš pagrindinių sistemos testuotojų Lisa Overdevest teigia, kad ji naują vibracijų kalbą perprato per mėnesį, nors tam skyrė tik valandą kas antrą dieną. Vėlgi, galbūt ateityje ši sistema būtų paprastesnė.

Taigi, kaip tai veikia?

Na, šiuo atveju, anglų kalba yra ta, kurią naudotojas žino. Pašnekovas kalba, kompiuteris klausosi ir realiu laiku verčia girdimą kalbą į vibracijas. Naudotojas tuo pačiu metu ir girdi savo pašnekovą, todėl gaunamos informacijos turėtų pakakti pokalbiui palaikyti. Kai prieinamų kalbų sąrašas būtų išplėstas, tokias rankoves dėvėtų abu pokalbio dalyviai.

Bet kodėl ne ausinė? Vibruojančios rankovės idėja studentams patiko dėl to, kad ji yra prieinama visiems, įskaitant ir klausos negalią turinčius žmones. Tuo tarpu girdintieji gali klausytis žmogaus kalbos ir ją išmokti arba tiesiog iš jos pasiimti daugiau informacijos.

Ar tai kada nors bus komercinis produktas? Sunku tuo tikėti. Atrodo, kad vibruojanti ir kalbą verčianti rankovė liks įdomiu studentų projektu.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!