Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/80740/geriau-ir-uz-poligrafa-nauja-melo-detektoriu-karta-skaitys-melagiu-veidus/spausdinti/

Geriau ir už poligrafą – nauja melo detektorių karta skaitys melagių veidus

Publikuota: 2021-11-23 12:13
Tematika: Mokslo naujienos
Aut. teisės: ©Technologijos.lt
Inf. šaltinis: Technologijos.lt

Poligrafas yra dažnai naudojama melo nustatymo technika. Bėda ta, kad mokslininkai jį laiko netiksliu, o ir teisme šio prietaiso parodymai dažnai yra tik pridėtinė informacija.

Geriau ir už poligrafą – nauja melo detektorių karta skaitys melagių veidus
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Poligrafas, geriau žinomas tiesiog kaip melo detektorius, yra pakankamai sudėtingas prietaisas, matuojantis skirtingus organizmo parametrus ir paremtas hipoteze, kad meluojantis žmogus labiau jaudinasi. Kitaip tariant, jei mokėtumėte kontroliuoti savo emocijas ir išlikti atsipalaidavę, tikriausiai galėtumėte apgauti poligrafą. Bet jūs tai jau žinote – tai yra priežastis, kodėl poligrafas ikiteisminiuose tyrimuose naudojamas ne visada. Jei jo efektyvumas būtų labai aukštas (jei ne 100, tai bent 80-90 %), dažnu atveju įtariamojo užtektų tiesiog paklausti, ar jis tai padarė.

Melo detektorių sunkiau apgauti, jei į galutinį vertinimą įtraukiama daugiau faktorių. Todėl Tel Avivo universiteto mokslininkų išradimas yra labai įdomus.

Mokslininkai elektrodais apkarstė 48 savanorių veidus. Kitoje šio išradimo pusėje – kompiuteris su dirbtinio intelekto sistema ir nemaža duomenų baze. Idėja paprasta – dar nuo 19 amžiaus žinoma, kad veido raumenis sunkiau kontroliuoti ir kai kurie iš jų yra aktyvuojami tada, kai meluojama. Tiesą sakant, kai kurie žmonės mano, kad gali atpažinti melą iš tam tikrų veido išraiškos pokyčių. Izraelio mokslininkai tiesiog sudėjo šias žinias į DI smegenis ir suteikė kompiuteriui elektrodus, leidžiančius skaityti žmonių veidus.

Tyrimo dalyviai poromis sėdėjo vienas priešais kitą. Vienas iš jų turėjo ausines ir kitam turėjo pasakoti tai, ką girdi. Arba meluoti. Nieko keisto, bet meluodami žmonės neužtrukdavo nė kiek ilgiau – melavimas mums yra toks natūralus. Ir naujasis dirbtiniu intelektu paremtas melo detektorius melą teisingai nustatė 22-73 % atvejų. Nelabai įspūdingi rezultatai? Veido raumenų skaitymas pasinaudojant DI yra žymiai tikslesnis už poligrafą!

Įdomu tai, kad tie tyrimo dalyviai, kurie gebėjo apgauti kompiuterį, dažniau apgaudavo ir žmones. Atrodo, kad pasąmoningai žmonės gali skaityti tuos pačius ženklus. Dažniausiai melą išduoda judesiai apie antakius ar skruostus.

Tai viskas – naujas melo detektorius išstums poligrafą? Na, ne visai. Mokslininkai nustatė, kad melą išduodantys raumenų susitraukinėjimai yra pakankamai individualūs. Be to, su laiku jie gali keistis. Tai – įveikiama kliūtis, bet tai reiškia, kad dirbtinį intelektą reikės mokyti ilgiau.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!