Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/80303/nesklandumai-kosmose-naujai-paleistas-nasa-kosminis-zondas-pranese-apie-problema/spausdinti/

Nesklandumai kosmose: naujai paleistas NASA kosminis zondas pranešė apie problemą

Publikuota: 2021-10-20 19:17
Tematika: Mokslo naujienos
Aut. teisės: ©15min, UAB
Inf. šaltinis: 15min.lt

Ką tik NASA paleistas robotizuotas kosminis laivas, kurio tikslas - ištirti asteroidų telkinius aplink Jupiterį, keliaudamas po kosmosą gali turėti nedidelių problemų.

NASA iliustr. / Taip turėtų prie savo tyrimų tikslo atsidūręs pagrindinis „Psyche“ misijos zondas
NASA iliustr. / Taip turėtų prie savo tyrimų tikslo atsidūręs pagrindinis „Psyche“ misijos zondas

Problemos su baterija

NASA šeštadienį paleido zondą „Lucy“, per 12 metų truksiančią misiją turintį pirmąkart nuodugniau ištyrinėti netoli Jupiterio skriejančius vadinamosios trojėnų grupės asteroidus ir surinkti naujų duomenų apie Saulės sistemos formavimąsi.

Tačiau sekmadienį NASA paskelbė, kad vienas iš 24 pėdų pločio „Lucy“ saulės baterijų gali būti ne visiškai užfiksuotas, rašoma agentūros interneto svetainėje paskelbtame atnaujintame pranešime.

Neaišku, ką tai reiškia misijos ateičiai, tačiau NASA teigia, kad misijos komanda dirba analizuodama problemą ir artimiausiomis dienomis pasiūlys tolesnius veiksmus. Tuo tarpu abu saulės baterijų blokai gamina energiją ir įkrauna akumuliatorių, todėl neatrodo, kad užrakto problema šiuo metu turėtų neigiamos įtakos „Lucy“.

„Visos kitos posistemės veikia normaliai“, – sakoma NASA pranešime. „Esant dabartinei erdvėlaivio padėčiai, zondas gali toliau veikti be jokios grėsmės jo sveikatai ir saugumui.“

Tačiau netinkamai užfiksuota saulės baterija gali kelti problemų, kai „Lucy“ keliaus gilyn į Saulės sistemą. Erdvėlaivis turėtų aplankyti septynis Trojos asteroidus, taip pat asteroidą pagrindinėje asteroidų juostoje ir net tris kartus praskries pro Žemę, kad gautų mūsų planetos gravitacijos impulsą. Laukia ilgas kelias, o energijos gamyba iš Saulės bus gyvybiškai svarbi kelionės metu.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!