Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/80168/astronautas-is-kosmines-stoties-uzfiksavo-retai-pastebima-ispudinga-zaiba/spausdinti/

Astronautas iš kosminės stoties užfiksavo retai pastebimą, įspūdingą žaibą

Publikuota: 2021-10-11 21:10
Tematika: Mokslo naujienos
Aut. teisės: ©15min, UAB
Inf. šaltinis: 15min.lt

Europos Kosmoso Agentūros (ESA) astronautas Thomas Pesquet iš orbitos užfiksavo „trumpalaikį šviesos reiškinį“ – viršutinės atmosferos žaibą.

ESA/NASA-T. Pesquet / Kosminis žaibas
ESA/NASA-T. Pesquet / Kosminis žaibas

Retas reiškinys

Viršutinės atmosferos žaibai arba jonosferiniai žaibai – tai mokslininkų kartais vartojami terminai, kuriais vadinama trumpalaikių elektros smūgius, vykstančius gerokai aukščiau įprastų žaibų ir audros debesų aukščio.

Manoma, kad viršutinės atmosferos žaibai yra elektringos šviečiančios plazmos formos. Pageidautina vartoti trumpalaikio švytėjimo reiškinio (angl. transient luminous event, TLE) pavadinimą, nes įvairių tipų elektros išlydžio reiškiniai viršutiniuose atmosferos sluoksniuose neturi keleto labiau žinomų troposferos žaibų savybių.

Šį gražų reiškinį kartais galima pamatyti ir iš Tarptautinės kosminės stoties (TKS).

Europos kosmoso agentūros astronautas ir dabartinis TKS gyventojas Thomas Pesquet ne tik išvydo šį retai atsirandantį reiškinį, bet ir užfuksavo jį bei pasidalino internete.

„Žavinga tai, kad vos prieš kelis dešimtmečius juos anekdotiškai stebėjo pilotai, o mokslininkai nebuvo įsitikinę, kad jie iš tikrųjų egzistuoja“, – Flickr paskyroje teigė T.Pesquet. „Greitai prabėgus keleriems metams į priekį, galime patvirtinti, kad nykštukai ir spritai yra labai realūs ir taip pat gali daryti įtaką mūsų klimatui!“

15min primena, kad panašus reiškinys vasarą buvo užfiksuotas ir Lietuvoje – kosminį žaibą, vadinamą spritu ar kosminiu kauku naktį užfiksavo dangaus entuziastai.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!