Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/80146/kaip-saules-energija-padaryti-pigesne/spausdinti/

Kaip saulės energiją padaryti pigesnę?

Publikuota: 2021-10-09 19:21
Tematika: Mokslo naujienos
Aut. teisės: ©15min, UAB
Inf. šaltinis: 15min.lt

Saulės energija į Žemę patenka nemokamai – jei norite pasišildyti saulėje, už tai mokėti nereikia. Tačiau šią energiją paversti elektra iš tikrųjų yra gana brangu, nes tam skirtos technologijos kainuoja solidžias sumas.

Kaip saulės energiją padaryti pigesnę?
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Brangiausia energija

Saulės elementai nėra itin efektyvūs. Jie negali paversti visos saulės energijos į elektrą. Tačiau blogiausia yra jų kaina. Silicio pagrindo elementai yra tokie brangūs, kad dėl jų kyla ir pati saulės energijos kaina – iš tikrųjų, saulės energija yra brangesnė už vėjo ar vandens energiją.

Silicio pagrindo elementai sudaro 90 proc. rinkos – jie yra populiariausias saulės energijos gamybos būdas. Tačiau jų vidinė struktūra yra gana sudėtinga, todėl, nepaisant populiarumo, jie yra brangūs.

Mokslininkai teigia, kad poreikis skubiai kurti aplinkai nekenksmingas ekonomiškas alternatyvas yra tikrai didelis, todėl Kvinslendo universiteto mokslininkai rado būdą, kaip pagaminti pigius, tvarius ir efektyvius saulės elementus: jie nusprendė modifikuoti nanomedžiagą, kad saulės elementai būtų tokie pat efektyvūs kaip silicio pagrindo elementai.

Padėjo dopingas

Perovskitiniai saulės elementai (PSC) yra labai efektyvūs ir lengvai pagaminami. Nors pastaraisiais metais PSC technologija labai sparčiai vystėsi, jai dar nepavyko įsitvirtinti masinėje gamyboje. Tačiau dabar mokslininkai ištyrė nanomedžiagą, kuri labai perspektyviai išsprendė kai kurias pagrindines problemas, trukdančias kurti masinei gamybai tinkamus PSC. Mokslininkai nustatė, kad legiruotų elementų efektyvumas ir šiluminis stabilumas gerokai lenkė tų, kurie nebuvo legiruoti. Dopingas yra įprastas būdas pagerinti naujų elementų nanomedžiagų elektrines savybes.

Vienas iš tyrimo autorių profesorius Joe Shapteris paaiškino, kad „PSC, kurių elementai buvo legiruoti, pasižymėjo puikiu saulės energijos konversijos efektyvumu, viršyjusiu 21 proc. Tai suteikia mums vilties, kad saulės energija gali ir toliau vystytis ir tobulėti kaip viena efektyviausių atsinaujinančios ir tvarios energijos technologijų“. Tai stiprus postūmis link tvarių, efektyvių ir, svarbiausia, pigių saulės kolektorių.

Jei sukurtume pigesnius saulės kolektorius, galėtume panaudoti daugiau saulės energijos ir taip sumažinti savo pėdsaką Žemės paviršiuje. Iki to dar daug metų, tačiau yra vilties, kad jau greitai tapsime mažiau priklausomi nuo iškastinio kuro.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!