Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/80009/puiki-zinia-busimiems-astronautams-taip-reikalinga-deguoni-mokslininkai-gali-isgauti-is-menulio-dulkiu/spausdinti/

Puiki žinia būsimiems astronautams – taip reikalingą deguonį mokslininkai gali išgauti iš Mėnulio dulkių

Publikuota: 2021-09-29 21:16
Tematika: Mokslo naujienos
Autorius: Kastytis Zubovas
Inf. šaltinis: „Konstanta 42“

Praktiškai visą Mėnulio paviršių dengia regolitas – labai smulkių dulkių sluoksnis. Maždaug pusę jo sudaro silicio ir geležies oksidai. Pastarųjų sudėtyje maždaug 26 % masės sudaro deguonis.

Puiki žinia būsimiems astronautams – taip reikalingą deguonį mokslininkai gali išgauti iš Mėnulio dulkių
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Vadinasi, Mėnulio paviršiuje deguonies atomų yra tikrai daug, o tai – labai gera žinia būsimiems astronautams.

Deguonis reikalingas toli gražu ne tik žmonėms kvėpuoti, bet ir įvairiems pramoniniams procesams, taip pat vandeniui ir raketiniam kurui gaminti, taigi žmonėms Mėnulyje jo reikės daug. Galimybė jį išgauti tiesiai iš po kojomis gulinčio regolito labai palengvintų kosminių misijų logistiką.

Dabar pagamintas prietaisas, kuris gali tą padaryti – bent jau naudodamas dirbtinį Mėnulio regolito analogą. Prietaisas veikia dviejų etapų principu, dažnai naudojamu įvairiuose pramoniniuose agregatuose Žemėje. Pirmuoju etapu regolitas patalpinamas į indą, užpildytą vandenilio ir metano dujomis, bei įkaitinamas iki maždaug tūkstančio laipsnių Celsijaus temperatūros. Tokiame karštyje mineralai iškart išgaruoja.

Vandenilis ir metanas sureaguoja su oksidų molekulėmis, taip inde atsiranda vandens garų. Tada dujos nusiunčiamos į distiliatorių, kuriame garai susikondensuoja į vandenį ir atsiskiria nuo likusių dujų. Galiausiai elektrolizės būdu vanduo išskaidomas į vandenilį ir deguonį. Panaudotas vandenilis ir metanas grąžinami į indą tolesnei proceso eigai palaikyti.

Prototipinis prietaisas veikia laboratorijoje Žemėje, tačiau viską daro be žmonių įsikišimo. Ištyrę, kokios yra optimalios sąlygos – temperatūra, ciklo trukmė tarp sistemos išvalymų, dujų kiekio santykiai ir regolito mėginių masė – procesui vykti, tyrėjai planuoja sekantį prototipą išbandyti nesvarumo būklėje kosmose. Po keleto metų prietaisas galėtų keliauti bandymams į Mėnulį.

Tyrimo rezultatai buvo pristatyti „Europlanet Science Congress 2021“.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!