Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/79890/nasa-nustate-nauja-jameso-webbo-kosminio-teleskopo-paleidimo-data/spausdinti/

NASA nustatė naują „Jameso Webbo“ kosminio teleskopo paleidimo datą

Publikuota: 2021-09-21 07:00
Tematika: Mokslo naujienos
Aut. teisės: ©15min, UAB
Inf. šaltinis: 15min.lt

NASA pranešė, kad nauja „Jameso Webbo“ kosminio teleskopo – naujos žmonijos akies į kosmosą – paleidimo data yra gruodžio 18 d. Tai naujausias iš dešimčių kitų teleskopo, kurį iš pradžių planuota iškelti į kosmosą dar 2007 m.

jwst.nasa iliustr. / James Webb teleskopo veidrodžiai
jwst.nasa iliustr. / James Webb teleskopo veidrodžiai

Pranoks „Hubble“ galimybes

8,8 mlrd. dolerių vertės observatorija, pavadinta antrojo NASA administratoriaus vardu, yra teniso korto dydžio garsiojo NASA teleskopo „Hubble“ įpėdinė. 18 šešiakampių paauksuotų veidrodžių leis kosminiam aparatui stebėti tolimas planetas ir tolimus visatos kampelius taip detaliai, kad jis gerokai pranoks „Hubble“ galimybes.

Astronomai jau daugelį metų laukia teleskopo paleidimo, tačiau jo kūrimą stabdė ilgus metus trukusios vėlavimo ir išlaidų viršijimo problemos. NASA ir „Northrop Grumman“, pagrindinė teleskopo rangovė, iš pradžių nustatė 1 mlrd. dolerių „James Webb“ biudžetą ir paleidimo datą – 2007 m. Praėjusių metų pradžioje NASA generalinis inspektorius numatė vėlavimą dėl keleto techninių problemų. Pernai dėl pandemijos vėlavimų dar padaugėjo, todėl paleidimo data nukelta į spalio 31 d.

Naujausias vėlavimas niekaip nesusijęs su teleskopu. Raketa „Ariane 5“, kuria bus paleistas „James Webb“, beveik metus faktiškai buvo įšaldyta dėl naudingosios apkrovos aptakų problemų, kurios buvo aptiktos per dvi atskiras 2020 m. komercines misijas. Liepos mėn. raketa sėkmingai iškėlė palydovų partiją. Tą patį mėnesį Europos kosmoso agentūra – NASA teleskopo partnerė – pasirašė naująjį „James Webb“ paleidimo planą, atlikusi svarbią peržiūrą, kuri parodė „teigiamus rezultatus“ techninių vertinimų metu, tuo metu teigė agentūra.

NASA teigė, kad nauja data buvo nustatyta pasitarus su Prancūzijos bendrove „Arianespace“, kurios raketa „Ariane 5“ išsiųs „James Webb“ į kosmosą iš Europos kosmoso agentūros (EKA) valdomos paleidimo aikštelės Prancūzijos Gvianoje.

Praėjusio mėnesio pabaigoje baigti paskutiniai observatorijos, kuri yra bendras NASA, ESA ir Kanados kosmoso agentūros projektas, bandymai. Prieš išsiunčiant kosminį aparatą, inžinieriai jį uždarys į specialų (ir labai brangų) transportavimo konteinerį.

Nors pagaliau nustatyta nauja erdvėlaivio paleidimo į kosmosą data, tikslus laikas, saugumo sumetimais, vis dar neatskleidžiamas.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!