Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/79889/sukurti-balciausi-dazai-pasaulyje-pelne-gineso-rekorda/spausdinti/

Sukurti balčiausi dažai pasaulyje pelnė Gineso rekordą

Publikuota: 2021-09-26 07:04
Tematika: Mokslo naujienos
Aut. teisės: ©Technologijos.lt
Inf. šaltinis: Technologijos.lt

Gineso rekordų agentūra apdovanojo balčiausių pasaulio dažų kūrėjus iš Purdue universiteto. Šie dažai atspindi net 98,1 % šviesos, kuri juos pasiekia. Ir tai mums gali būti naudinga.

Bandydami sukurti balčiausius pasaulio dažus mokslininkai išbandė šimtus įvairių mišinių. Galiausiai norimą rezultatą jie pasiekė pasitelkę aukštos koncentracijos bario sulfatą. Ir tai nėra labai keista – bario sulfatas ir popierių paverčia baltu, ir kosmetikoje yra naudojamas kaip baltas pigmentas. Tačiau mokslininkai ne rekordo siekė.

Mokslininkai sukūrė balčiausius dažus pastatams aušinti. Balti dažai efektyviai atspindi saulės šviesą, todėl temperatūra pastatų viduje taip nepakyla. Dabar geriausi balti dažai atspindi 80-90 % šviesos. Nauji dažai atspindi 98,1 % saulės šviesos. Mokslininkai skaičiuoja, kad dėl to 92 kvadratiniai metrai ploto yra tarsi vėsinami 10 kW energija. Kitaip tariant, balti dažai gali pakeisti centrinius oro kondicionierius.

Klimato kaita mus užlies karščio bangomis, kurios vers naudoti galingus oro kondicionierius. Jie naudos daug energijos, kuri dažnai gaminama nešvariais būdais, todėl aplinka bus teršiama dar stipriau. Štai dėl ko ieškoma šviesą ir šilumą atspindinčių dangų.

Kas nors dabar tikriausiai pagalvos apie veidrodžius. Jei esate lietę poliruotą metalinį saulėje įkaitusį paviršių, savo oda žinote, kad jis atspindi ne tiek jau daug šviesos ir šilumos. Taip, veidrodžiai, atrodo, atspindi viską. Bet iš tikrųjų jie atspindi tik nedidelę energijos dalį – taip jau nutiko, kad ta dalis yra matoma šviesa. Likusi energija dažnai yra sugeriama veidrodžių metalo. Prisiminkite, kad saulė mus svilina ne tik matoma šviesa, bet ir plika akimi nematoma radiacija. Ir dėl to balti dažai, kuriuose nėra energiją noriai sugeriančių tamsių metalų, atspindi labiau nei veidrodžiai.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!