Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/79501/astronomai-pauksciu-take-aptiko-milziniska-nauja-struktura-ir-kol-kas-neissiaiskino-kas-tai/spausdinti/

Astronomai Paukščių Take aptiko milžinišką naują struktūrą ir kol kas neišsiaiškino, kas tai

Publikuota: 2021-08-24 17:13
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: LRT.lt

Iš mūsų pozicijų Paukščių Tako viduje pakankamai sunku spręsti apie galaktikos dydį, turinį ir trimatę struktūrą. Daug dalykų mums lieka nepastebėti, dar daugiau neįmanoma apskaičiuoti, tačiau net ir tokiomis aplinkybėmis kartas nuo karto padaromi atradimai, priverčiantys susimąstyti, kaip iki šiol to nepastebėjome, rašo „Science Alert“.

Astronomai Paukščių Take aptiko milžinišką naują struktūrą ir kol kas neišsiaiškino, kas tai
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Neseniai aptikta struktūra, pavadinta „Cattail“ („katės uodega“), kaip tik ir yra vienas iš tokių dalykų. Tai ilga dujų garbana, tokia didelė, kad astronomai nėra iki galo tikri, ar ji nėra vienos iš galaktikos spiralės vijų dalis, kurios iki šiol nebuvome pastebėję.

Net jei ši struktūra ir nėra susijusi su spiralės vijoms, „Cattail“ gali būti didžiausia iki šiol mūsų galaktikoje aptikta dujų gija. Ji aprašyta straipsnyje, kurį publikacijai priėmė leidinys „The Astrophysical Journal Letters“.

Atrodo, kad „Cattail“ „kol kas yra tolimiausia ir didžiausia iš milžiniškų gijų mūsų galaktikoje“, – rašo Kinijos Nankino universiteto astronomai.

Norėdami identifikuoti šią struktūrą, Nankino universiteto astronomo Chongo Li vadovaujami tyrėjai panaudojo didžiulį sferinį radijo teleskopą su penkių šimtų metrų apertūra (FAST), kuriuo ieškojo neutralaus atominio vandenilio (HI) debesų. Tokie debesys dažniausiai aptinkami spiralinėse galaktikų vijose; tiriant subtilius vandenilio šviesos skirtumus, galima iš vidaus nustatyti Paukščių Tako vijų skaičių ir išsidėstymą.

2019 m. rugpjūtį tyrėjai FAST teleskopu ieškojo HI radijo spindulių, o jų surinkti duomenys atkreipė dėmesį į didžiulę struktūrą. Apskaičiavę, kokiu greičiu struktūra juda, mokslininkai nustebo – jos greitis atitiko maždaug 71 750 šviesmečių atstumą nuo galaktikos centro – išorinį galaktikos regioną.

Šis atstumas – didesnis nei bet kurios kitos žinomos spiralinės vijos tame galaktikos regione – reikštų, kad struktūra yra milžiniška. Remiantis FAST duomenimis, jos ilgis siekia apie 3590 šviesmečių, o plotis – 675 šviesmečius.

Tačiau, sujungę savo išvadas su HI4PI viso dangaus HI tyrimo duomenimis, tyrėjai nustatė, kad „Cattail“ gali būti dar didesnis – net iki 16 300 šviesmečių ilgio.

Tai reiškia, kad jis yra didesnis net už Gouldo juosta vadinamą dujų struktūra, kurios ilgis, kaip neseniai nustatyta, siekia apie 9 000 šviesmečių.

„Cattail“ kelia tam tikrų įdomių klausimų. Dauguma dujų gijų išsidėsčiusios kur kas arčiau galaktikos centro ir yra siejamos su spiralinėmis vijomis. Jei tai yra gija, neaišku, kaip „Cattail“ galėjo susiformuoti ir likti už žinomų Paukščių Tako spiralinių vijų ribų.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!