Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/79118/kovodami-su-karsciu-jae-mokslininkai-privercia-debesis-pilti-lietu-dirbtinai/spausdinti/

Kovodami su karščiu JAE mokslininkai priverčia debesis pilti lietų dirbtinai

Publikuota: 2021-07-27 21:02
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: LRT.lt

Jungtiniuose Arbabų Emyratuose (JAE) mokslininkai naudoja dronus, kad sukeltų lietų esant aukštesnei nei 40 laipsnių Celsijaus temperatūrai, rašo „Sky News“.

Kovodami su karščiu JAE mokslininkai priverčia debesis pilti lietų dirbtinai
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Abu Dabis ir al Ainas yra tarp miestų, kuriuose išbandyta Nacionalinio meteorologijos centro technologija. Kaip rašo „Washington Post“, mokslininkams pavyko sukelti lietų pasiunčiant į debesis dronus, sukrečiančius juos elektra. Mokslininkai tai vadina debesų sėja. Tyrėjai nustatė, kad mažyčiai lašeliai gali būti sujungiami į didesnius, kurie ima kristi žemyn užuot išgaravę pakeliui, kas dažniausiai nutinka JAE dėl itin didelės kaitros ir per aukštai esančių debesų.

Šalyje dažniausiai iškrenta mažiau nei 100 mm lietaus per metus, rašo „Sky News“. Tuo tarpu Jungtinėje Karalystėje (JK) vidutinis metinis kritulių kiekis siekia 1300 mm.

Kadangi klimato kaita keičia oro sąlygas, vienur sukeldama dideles sausras, o kitur – potvynius, vis labiau domimasi, kaip valdyti orą. Pasaulio laukinės gamtos fondo duomenimis, iki 2025 m. dviem trečdaliams pasaulio gyventojų gali trūkti vandens, rašo CNN.

JAE nuo 2021 metų pradžios buvo atlikti 126 debesų sėjos skrydžius, 14 iš jų – nuo praėjusio antradienio. Kiti kritulių skatinimo būdai šalyje yra druskos ar kitų cheminių medžiagų išskyrimas į debesis, skirtas pagreitinti vandens lašelių augimą.

Kai kurie tyrimai rodo, kad debesų sėja gali padidinti kritulių kiekį iki 35 proc., tačiau kiti ginčija jo veiksmingumą.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!